shifaz-abdul-hakkim-NZTsrLSgNv0-unsplash (1)

Nevjerojatno otkriće: Glazbom oporavili koraljne grebene

GREEN_300_listici_sredina

Kroz podvodne zvučnike...

Znanstvenici u Australiji uspjeli su obnoviti dijelove koraljnog grebena na neobičan način. Metoda puštanja zvukova pod morem pokazala se iznimno uspješnom.

Najveće žrtve zagađenja i globalnog zatopljenja su koraljni grebeni. Riječ je o strukturama koje su izgrađene od živih organizama, a ugrozio ih je najviše čovjek. Ipak, znanstvenici su uspjeli pronaći čudan način koji pomaže u njihovom oporavku. Prvo su snimili zvuk zdravog grebena Port Noarlunga u Južnoj Australiji, a potom su taj isti zvuk kroz podvodne zvučnike puštali grebenima koji su stradali, stoji u istraživanju.

Trajalo je to neko vrijeme, a onda je na tisuće ličnki kamenica krenulo prema lokaciji od kuda dopire zvuk. Primjena ove metode na novim restauracijama grebena može pomoći u obnovi prirodnih staništa morskih organizama. Dodatan plus je što je ona sve pristupačnija pa će biti i znatno jeftnija od visokih troškova stalne ručne intervencije u obnovi grebena.

Australija je inače fokusirana na obnovu koraljnih grebena već dugi niz godina. To je zemlja koja je, prije uništenja, imala na tisuće kilometara koraljnih grebena koji su zbog pretjeranog izlova i proizvodnje vapna uništeni. Gotovo 90% njih stradali su tako direktno zbog utjecaja čovjeka. Slične metode obnove grebena, osim u Australiji, koriste se diljem svijeta. Odličan primjer dolazi iz zaljeva Moreton iz ribarska zajednica u Queenslandu. Oni na na ovaj način planiraju obnoviti gotovo 100 hektara grebena u idućih 10 godina.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.