OceanImageBank_LewisBurnett_08

Države ne uspijevaju postići dogovor o UN-ovom sporazumu o zaštiti morskog života

GREEN_300_listici_sredina

Zaštita najvažnijeg ekosustava na planetu

Predloženi sporazum postavio bi pravila za zaštitu bioraznolikosti u dvije trećine svjetskih oceana koji su izvan nacionalnih jurisdikcija.

Peta runda pregovora Ujedinjenih naroda koji su započeli u New Yorku 15. kolovoza i bili usmjereni na osmišljavanju sporazuma za zaštitu morskog života u međunarodnim vodama završila je s još jednim zastojem. Pregovori u sjedištu UN-a u New Yorku završili su nakon dva tjedna razgovora za koje su se ekolozi nadali da će premostiti jaz u međunarodnim mjerama zaštite mora.

Predloženi sporazum postavio bi pravila za zaštitu bioraznolikosti u dvije trećine svjetskih oceana koji su izvan nacionalne jurisdikcije. Manje od jedan posto otvorenog mora zaštićeno je bez novog sporazuma, a “zaštite dijelova mora nisu dovoljne” za ugrožene vrste, rekla je zamjenica pomoćnika američkog državnog tajnika Maxine Burkett.

Globalni cilj je odvojiti 30 posto površine oceana kao neku vrstu morskog utočišta. Zdravlje oceana također je ključno za borbu protiv klimatskih promjena, budući da više od 90 posto viška topline uzrokovane klimatskim promjenama apsorbira more. Neuspjeh zemalja da postignu dogovor ostavlja svijet bez kohezivne strategije za zaustavljanje i poništavanje gubitka morske bioraznolikosti. Bogat izbor morskog života sastavni je dio zdravlja našeg planeta i vitalan za život mnogih ljudi. Veleposlanica Belizea pri UN-u, Janine Felson, rekla je da na Karibima život izravno ovisi o zdravlju oceana.

“Bez obzira gdje živite, otvoreno more pridonosi kisiku koji udišete i jedan je od klimatskih regulatora planeta”, rekla je koordinatorica Saveza za otvoreno more Peggy Kalas, a prenosi Bloomberg. “Ocean apsorbira naše emisije ugljika i doista čini mogućim naše postojanje na Zemlji dok istovremeno osigurava hranu za milijarde ljudi.”

“Očito je značajan napredak prema sporazumu postignut tijekom ove pete sjednice, ali sam razočaran što unatoč sve većim dokazima o razornim utjecajima na život u moru i pozivima na mnogo veće ambicije nismo postigli ugovor. Vrijeme nije na našoj strani i moramo ubrzati naše napore da zaštitimo najveći ekosustav na našem planetu”, rekao je predsjednik Instituta za očuvanje mora Lance Morgan u priopćenju za javnost.

Čelnici će imati još jednu priliku za zaštitu svjetskih oceana i rješavanje bioraznolikosti i klimatskih kriza na Konferenciji UN-a o bioraznolikosti (COP 15), koja će se održati u Montrealu u prosincu ove godine.

PHOTOS BY: The Ocean Agency / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.