daria-volkova-ag958znJIjg-unsplash

Danska postala prva zemlja u svijetu koja će financirati štete u državama uzrokovane klimatskim promjenama

GREEN_300_listici_sredina

Višemilijunska pomoć

Danska je izdvojila više od 13 milijuna eura potpore nacijama u razvoju koje su iskusile gubitke uzrokovane klimatskim poremećajima. Time je postala prva takva država u svijetu koja će financirati zemlje u razvoju koje su pogođene katastrofama uzrokovanim klimatskim promjenama.

Danska je postala prva punopravna država koja je obećala sredstva zemljama u razvoju posebno za “tab og skader”, što u prijevodu znači “gubitak i šteta”, čime će financirati šteta nastala kao posljedica klimatskih promjena. Ova skandinavska zemlja izdvojila je 13 milijuna dolara za izgradnju otpornosti i pomoć žrtvama klimatskih promjena u oporavku tijekom ministarskog sastanka na rubu Opće skupštine UN-a u utorak u New Yorku. Iako je obećani iznos relativno mali u usporedbi s financiranjem ublažavanja i prilagodbe, ovaj potez razbija tabu među bogatim zemljama o davanju novca za rješavanje neizbježnih gubitaka i šteta koje su već prouzročile klimatske promjene.

Danski ministar razvoja Flemming Møller Mortensen obećao je pomoć  tijekom Skupštine, rekavši da će novi klimatski fondovi ići u regiju Sahel na sjeverozapadu Afrike te u druge ranjive regije. “Vrlo sam sretan što smo dogovorili povećanje potpore za gubitke i štete uzrokovane klimatskim promjenama. Užasno je nepošteno da najsiromašniji na svijetu najviše trpe posljedice klimatskih promjena kojima su najmanje doprinijeli”, izjavio je ministar koji se u posljedice klimatskih promjena uvjerio sam ovog proljeća u Bangladešu. Neka od najranjivijih područja na svijetu, poput otoka niske nadmorske visine zagovaraju da se osnuje fond za financiranje “gubitka i štete” na UN-ovim klimatskim pregovorima koji će se održati u Egiptu u studenom.

Mattias Söderberg, glavni savjetnik Danske crkvene pomoći, rekao je za Climate Home da je inicijativa dobra vijest. “Nadam se da će to imati učinka i za ljude na terenu koji se već suočavaju s gubicima i štetama izazvanim klimom, i za pregovore između bogatih i siromašnih zemalja, gdje je rasprava o gubicima i štetama već dugo puna sukoba, ” izjavio je savjetnik. Obveza Danske da mobilizira sredstva za gubitke i štete je “korak u pravom smjeru te se nadamo da može inspirirati druge zemlje da ga slijede”, zaključio je Söderberg.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.