pexels-mehmet-turgut-kirkgoz-12053135

Nevjerojatne brojke: Broj tigrova u divljini veći za čak 74 posto

GREEN_300_listici_sredina

Baš dobre vijesti

Iako broj tigrova raste, važno je napomenuti da se populacije tigrova ne mogu potpuno oporaviti ako se broj i opseg njihovih staništa nastave smanjivati.

Nova procjena Globalnog foruma za tigrove pokazuje da se u divljini nalazi otprilike 5574 tigrova, što je porast od čak 74 posto od 2010. godine, kada je u divljini broj tigrova bio na povijesno niskih 3200 jedinki.

“Ovakav uspjeh u očuvanju prirode je vrlo rijedak i uzbudljiv jer ova procjena pokazuje da se polako primičemo zajedničkom cilju udvostručenja populacije tigrova. Tijekom proteklih dvanaest godina broj tigrova se povećao u Butanu, Kini, Indiji, Nepalu i Rusiji. Sretni smo što broj tigrova raste u navedenim područjima zahvaljujući učinkovitim strategijama i velikoj predanosti, ali također smo i svjesni da je potrebno još puno rada za postizanje globalnog cilja jer je i dalje u velikom broju zemalja broj staništa na kojima tigar može preživjeti u konstantnom padu. Radimo na preokretanju tog trenda”, izvijestili su iz Svjetskog fonda za prirodu (WWF).

Osiguravanje napretka

Riječ je o organizaciji koja je razvila novu strategiju koja prioritetno radi u 22 staništa na kojima obitavaju tigrovi i pomaže ostvariti viziju Koalicije za očuvanje tigrova.

Iako broj tigrova raste, važno je napomenuti da se populacije tigrova ne mogu potpuno oporaviti ako se broj i opseg njihovih staništa nastave smanjivati.

Zbog toga je naglasak na osiguravanju povezanih staništa za tigrove, proširenju opsega te uspješnom upravljanju sukobima između tigrova i ljudi, kao i približavanju njihovom uspješnom suživotu, kao i okončanju eksploatacije tigrova.

Osim toga, stavljaju naglasak na osiguravanje održivih financijskih sredstava za očuvanje tigrova i omogućavanje sredstava za život zajednice koja živi uz njih.

“Iako je napredak neujednačen i dalje izrazito nesiguran, činjenica da se mnoge populacije tigrova oporavljaju je izvanredna vijest u očuvanju prirode. To je samo poziv na još snažnije djelovanje, veću političku predanost i ulaganja u očuvanje i zaštitu tigrova”, dodaju iz WWF-a.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.