🐘!!

Okrutne prakse mučenja životinja zbog – turista. Ovo su aktivnosti koje bi svi trebali izbjegavati

GREEN_300_listici_sredina

Odgovornost je na svima nama

Najjednostavnije rečeno, kada nitko ne bi plaćao za ovakve aktivnosti, lokalno stanovništvo ne bi imalo koristi i pustilo bi životinje da žive u miru u svom staništu.

Prilikom posjeta neobičnih i egzotičnih lokacija mnogi turisti ne razmišljaju da su određene aktivnosti koje se nude zapravo čista okrutnost prema životinjama.

Iako ih najviše iskorištava lokalno stanovništvo kako bi sebi osiguralo zaradu, sama činjenica da turisti biraju takve aktivnosti još više potiče okrutne prakse. Drugim riječima, kada nitko ne bi plaćao za njih, lokalci ne bi imali koristi i pustili bi životinje da žive u miru u svom staništu.

Izdvojili smo neke od najokrutnijih aktivnosti koje su, unatoč tome što je riječ o mučenju životinja, nažalost i dalje popularne.

Jahanje slonova

U mnogim popularnim destinacijama turistima se nudi i jahanja slonova. Tako je primjerice na području Tajlanda “zaposleno“ više od četiri tisuće slonova.

Iako ta praksa na fotografijama djeluje kao simpatična i bezopasna za životinju, pri dresiranju radnih slonova koriste se okrutne metode. Slona se najprije izdvaja iz njegove zajednice i smješta u loše uvjete, gdje ga se često kažnjava.

Dodatan problem je i sama anatomija slona koji nije predviđen za takve aktivnosti. Naime, pod težinom najčešće željeznog sedla, oštećuju se vertikalni dijelovi slonove kralježnice.

Postoji opcija druženja sa slonovima, no za to je potrebno pronaći alternativu, poput sigurnih i provjerenih utočišta za slonove.

Borba s bikovima

Riječ je o okrutnoj tradiciji koja datira iz 8. stoljeća, a koju putničke agencije opisuju kao “ravnopravnu borbu“. No, to je daleko od istine, budući da životinja nema nikakve šanse da se sama obrani. U ringu je puno više naoružanih ljudi, a matador (što na španjolskom znači ubojica) provocira zatočenu životinju.

Uz bikove u ovakvim arenama stradaju i konji. Kako javljaju Prijatelji životinja, izdavač američkog časopisa koji promiče borbe s bikovima priznao je da se konjima koji sudjeluju u borbama s bikovima “daju injekcije iza uha”.

Ovim konjima, koje bikovi nerijetko probadaju rogovima, često se u uši guraju mokre novine kako bi im se oštetio sluh te im se režu glasnice da njihovi krikovi ne bi uznemiravali gledatelje.

Plivanje s dupinima

Činjenica da ne biste smjeli plivati s dupinima čak ni u njihovom prirodnom staništu dokazuje koliko je to narušavanje njihovog prostora. Moguće je tako prekinuti neku od njihovih važnih aktivnosti poput odmora, druženja ili hranjenja.

Turistička atrakcija plivanja s dupinima samo je dokaz da životinja živi u zatočeništvu te da dnevno radi stotine krugova kako bi zabavila posjetitelje. Navodna edukacijska uloga dupina u različitim zabavnim parkovima ne stoji, budući da je jedina svrha i cilj takvih aktivnosti – zabaviti gledatelja.

Maženje tigrova

Posebno popularna turistička atrakcija nudi se u tajlandskim hramovima, gdje posjetitelji mogu maziti tigrove. Riječ je o još jednoj izrazito okrutnoj praksi, budući da je riječ o farmama tigrova. Drugim riječima, nakon obilaska i dodirivanja tigrova, mogu se kupiti suveniri napravljeni – od njih.

Tigar je divlja životinja kojoj je mjesto u njenom prirodnom staništu. Nije igračka i atrakcija za stotine turista, zbog kojih ih lokalno stanovništvo i drži u zatočeništvu.

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.