2AW0KH2-scaled-e1680255320533

Netom prije puštanja na slobodu, uginula je Lolita, jedna od najstarijih orki u zatočeništvu

GREEN_300_listici_sredina

Zakasnili su

Inspekcija Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država tek je nedavno konačno okončala njezine patnje i donijela odluku o puštanju na slobodu. Prekasno.

Uginula je Lolita, jedna od najstarijih orki koja je od 1970. godine živjela u zatočeništvu. Umjesto oceanskog prostranstva, njezin je dom godinama bio “Miami Seaquarium“.

Oduzeta od svoje majke i njezinih sedmero braće i sestara u dobi od četiri godine, Lolita je stigla u akvarij za naknadu od samo 5500 eura i ondje provela više od pola stoljeća.

Uginula je u 57. godini, a kao uzrok smrti navodi se bolest bubrega.

Zabavljala ljude

Podsjetimo, za njenu slobodu godinama su se zalagali brojni aktivisti diljem svijeta, tvrdeći da joj je mjesto u Tihom oceanu, a ne u skučenom bazenu gdje vrijeme provodi zabavljajući ljude.

U prirodi orke mogu živjeti i do 90 godina, ali u zatočeništvu kvaliteta života im znatno pada pa u prosjeku žive između 10 i 45 godina.

Priča o Loliti

Dok su mnoge druge životinje umrle u spomenutom akvariju, Lolita je neumorno nastupala sve dok se nije razboljela prošle godine.

“Izvješće je pokazalo da su životinje patile i umirale u akvariju zbog loše skrbi za njih”, istaknuo je ranije potpredsjednik PETA-e i zamjenik glavnog savjetnika Jared Goodman.

“Imala je četiri godine kad su je uzeli, tek je učila loviti” rekao je Raynell Morris, starješina indijanskog plemena Lummi u Washingtonu te član odbora Friends of Toki, lokalne neprofitne organizacije posvećene osiguravanju slobode kitova.

Tijekom desetljeća, slavne osobe poput Johnnyja Deppa, Lindsay Lohan i Harrisona Forda vodile su kampanje za puštanje životinje, međutim inspekcija Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država tek je nedavno konačno okončala njezine patnje.

Očito, prekasno.

PHOTOS BY: PETA, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.