Free public domain CC0 photo.

Nakon 50 godina u najmanjem bazenu za orke na svijetu, hoće li Lolita konačno biti oslobođena?

GREEN_300_listici_sredina

Zaslužena sloboda

Aktivisti koji se već godinama bore za dobrobit orke Lolite, konačno su primili dobru vijest. Najstarija orka u zatočeništvu konačno je prestala nastupati u akvarijumu, a mogla bi i ostatak svoga života provesti u miru u utočištu.

Miami Seaquarium objavio je da više neće priređivati predstave s orkom Lolitom nakon pola stoljeća zatočeništva. 56-godišnja orka ikona je floridskog grada, koja je skupila ogroman broj posjetitelja otkako je počela nastupati u akvariju 1970. godine. Uzeta od svoje majke i sedmero braće i sestara u dobi od četiri godine, Lolita je stigla u Miami Seaquarium za samo 5.500 eura. Dok su mnoge druge životinje uginule u objektu, Lolita od tada neumorno nastupa – istodobno živeći u najmanjem akvariju za orke na svijetu.

Tijekom desetljeća, slavne osobe poput Johnnyja Deppa, Lindsay Lohan i Harrisona Forda vodile su kampanju za puštanje životinje na slobodu. Ali upravo je inspekcija Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država konačno stala na kraj njezinim patnjama. “Izvješće je pokazalo da životinje pate i umiru u akvarijumima Seaquariuma zbog loše njege koju su dobili”, kaže potpredsjednik PETA-e i zamjenik glavnog savjetnika, Jared Goodman.

Sada se mnogi bore da Lolita proživi svoje posljednje godine u miru, daleko od muke zatočeništva. “PETA sada poziva da ovo bude prvi korak ka puštanju Lolite u utočište na moru, prije nego što ova napaćena orka umre u istom skučenom spremniku u kojem je bila zatvorena više od pola stoljeća”, dodaje Goodman. Ako uspiju, Lolita će biti prebačena u utočište za životinje koje su bile u zatočeništvu.

Iz vodenog parka su priopćili da je Lolita zdrava i da se dobro hrani unatoč njezinim zrelim godinama. Kažu da će nastaviti pažljivo brinuti o njoj, a Lolita i dalje nastupa s trenerima, ali bez gledatelja. Iz parka tvrde da je to jako veseli i dio je njezine svakodnevne rutine na koju je naviknula. S 24 metra duljine i deset metara širine, Lolitin bazen je samo četiri puta veći od nje. Morala bi ga obići 600 puta da pređe istu udaljenost koju divlji kitovi prijeđu u jednom danu. U vodama na sjeverozapadu Pacifika, kitovi poput Lolite mogu živjeti koliko i ljudi; u spremniku se taj životni vijek prepolovi.

Za sada fokus ostaje na oslobađanju orke iz zatočeništva i njenom vraćanju u divljinu – na najsigurniji mogući način. “Fokus bi trebao biti na njenom zdravlju i dobrobiti”, kaže izvršni direktor projekta Whale Sanctuary, Charles Vinick. “Svi bi se trebali usredotočiti na to da joj osiguramo najvišu kvalitetu života koju može imati do kraja života.”

PHOTOS BY: Unsplash; Rawpixel / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.