2AW0KH2 Miami Florida,Key Biscayne,Miami Seaquarium,Lolita,killer whale,orca,40th anniversary performance,jumping,audience,FL100924030

Lijepe vijesti: Nakon 50 godina zatočeništva, Lolitu će pustiti na slobodu

GREEN_300_listici_sredina

Godine borbe su se isplatile

Zagovornici prava životinja godinama su se neuspješno borili na sudu kako bi Loliti osigurali slobodu, posebice nakon što je Nacionalna uprava za oceane i atmosferu dodala orke na popis ugroženih vrsta 2015. godine.

Akvariji na Floridi konačno je poslušao dobrotvorne organizacije za zaštitu životinja i odlučio pustiti Lolitu, ženku kita ubojice tešku gotovo tri tone. Držali su ju u zatočeništvu gotovo pola stoljeća, a sada su postigli „obvezujući sporazum“ s neprofitnom organizacijom Friends of Lolita o vraćanju kita u ocean, javlja Reuters.

Lolita je uhvaćena 1970. godine u uvali kod Seattlea kada su ju odveli u akvarij koji organizira predstave sa životinjama. Ondje je boravila više od 50 godina, a nedavno su ju povukli iz predstava.

Plan vraćanja Lolite u njezino prirodno stanište nije bio nimalo lagan, budući da zahtijeva savezno odobrenje, što je trajalo godinama. Gradonačelnica tog okruga, Daniella Levine Cava, poručila je na konferenciji za novinare da je proces započeo s prijenosom vlasništva nad akvarijem na tvrtku The Dolphin Co.

Lolita na popisu ugroženih vrsta 

Tvrtka se kasnije udružila s neprofitnom organizacijom kako bi kitu pružila medicinsku skrb. Lolita, nekoć glavna atrakcija Seaquariuma, povučena je iz predstava u ožujku 2022. nakon što je uprava promijenila vlasnika.

“Pronalaženje bolje budućnosti za Lolitu jedan je od razloga koji nas je motivirao da kupimo Miami Seaquarium”, rekao je izvršni direktor The Dolphin Co Eduardo Albor u izjavi.

Lolita puštena na slobodu

Napori za oslobađanje Lolite dobili su zamah nakon što je dokumentarni film “Blackfish” iz 2013. godine istaknuo zatočeništvo orki.

Zagovornici prava životinja godinama su se neuspješno borili na sudu kako bi Loliti osigurali slobodu, posebice nakon što je Nacionalna uprava za oceane i atmosferu dodala orke na popis ugroženih vrsta 2015. godine.

Kitovi ubojice su vrlo društveni sisavci koji nemaju prirodnih grabežljivaca i mogu živjeti i 80 godina.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.