2AW0KH2 Miami Florida,Key Biscayne,Miami Seaquarium,Lolita,killer whale,orca,40th anniversary performance,jumping,audience,FL100924030

Sve je spremno za Lolitinu slobodu: Nakon 50 godina u zatočeništvu vraća se u ocean

GREEN_300_listici_sredina

Morat će ponovno učiti loviti

Plan je prevesti ju avionom u oceansko utočište u vodama između Washingtona i Kanade, gdje će isprva plivati unutar velike mreže dok je treneri i veterinari ne nauče kako loviti ribu.

Lolita je orka koja je gotovo cijeli život provela u zatočeništvu. Oduzeta od svoje majke i njezinih sedmero braće i sestara u dobi od četiri godine, Lolita je stigla u Miami Seaquarium za naknadu od samo 5500 eura i ondje provela više od pola stoljeća. Sada bi napokon trebala biti puštena iz tog zatvora.

Dok su mnoge druge životinje umrle u spomenutom akvariju, Lolita je neumorno nastupala sve dok se nije razboljela prošle godine.

“Imala je četiri godine kad su je uzeli, tek je učila loviti. Prisjetit će se svoje obitelji, ali trebat će joj vremena” rekao je Raynell Morris, starješina indijanskog plemena Lummi u Washingtonu te član odbora Friends of Toki, lokalne neprofitne organizacije posvećene osiguravanju slobode kitova.

Podsjetimo, nedavno su novi vlasnici akvarija postigli „obvezujući sporazum“ s neprofitnom organizacijom Friends of Lolita o vraćanju kita u ocean.

“Pronalaženje bolje budućnosti za Lolitu jedan je od razloga koji nas je motivirao da kupimo Miami Seaquarium”, rekao je izvršni direktor The Dolphin Co Eduardo Albor u izjavi.

Slavni su se borili za nju 

Godinama su ekološke skupine i slavne osobe vršile pritisak na akvarij da oslobodi Lolitu.

Tijekom desetljeća, slavne osobe poput Johnnyja Deppa, Lindsay Lohan i Harrisona Forda vodile su kampanje za puštanje životinje, međutim inspekcija Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država tek je sada konačno okončala njezine patnje.

“Izvješće je pokazalo da su životinje patile i umirale u akvariju zbog loše skrbi za njih”, istaknuo je potpredsjednik PETA-e i zamjenik glavnog savjetnika Jared Goodman.

Plivat će u kontroliranim uvjetima

Kako navodi Euronews, Lolita bi u potpunosti trebala biti slobodna tek kroz dvije godine, a trošak bi mogao doseći 18,4 milijuna eura.

Lolita puštena na slobodu

Plan je prevesti ju avionom u oceansko utočište u vodama između Washingtona i Kanade, gdje će isprva plivati unutar velike mreže dok je treneri i veterinari ne nauče kako loviti ribu.

Također će morati izgraditi mišiće, jer orke obično preplivaju oko 160 kilometara dnevno.

Lolita bi tako bila pod 24-satnom skrbi sve dok se ne privikne na novu okolinu.Čuvari u morskom akvariju već je pripremaju za put, poručili su dužnosnici.

 

 

PHOTOS BY: PETA, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.