karolina-kolodziejczak-vrWt8ZI-2D8-unsplash

Nešto se fino krčka na Trgu: Svi u centar Zagreba kušati vegansku sarmu!

GREEN_300_listici_sredina

Sretan vam Svjetski dan bez mesa!

Glavni zagrebački trg upravo je zamirisao omiljenim balkanskim jelom - sarmom. Ovog puta u veganskoj inačici kojom se poziva ljude da obilježe Svjetski dan bez mesa konzumirajući bezmesna jela. Također, danas, 20. ožujka bit će predstavljena i prva balkanska veganska kuharica "Balkan Vegan".

Jeste li znali da i balkanska jela mogu imati svoju vegansku inačicu? Stoga, ako već niste tamo, požurite na glavni zagrebački trg gdje se s početkom od 11 sati besplatno dijele veganske sarme, a sve u sklopu današnjeg Svjetskog dana bez mesa koji se obilježava još od 1985. godine. Ukusnu vegansku sarmu pripremaveganski par koji živi i radi u Beču, a čiji su recepti balkanskih veganskih jela već osvojili Austriju.

Osim toga, bračni par Šarkanović održat će i predstavljanje veganske kuharice “Balkan Vegan”, također danas u veganskom restoranu “OAZA Joyful Kitchen”, s početkom u 18 sati, pri čemu će počastiti posjetitelje glazbenom izvedbom na gitari nekoliko prigodnih pjesama.

Balkanski specijaliteti u nešto drugačijem ruhu

Jelena Cvetković Šarkanović, podrijetlom iz Slovenije, i Igor Šarkanović, podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, osmislili su kuharicu tradicionalnih balkanskih jela u veganskom ruhu, koja oduševljava sve koji ju prime u ruke. Jelena kaže da su joj ideju za kuharicu dali svi koji se pitaju što oni kao vegani jedu te su htjeli napraviti nešto posebno, a opet uobičajeno, što će se svidjeti svima.

Kuharica “Balkan Vegan” sadrži recepte za jela poput sarme, punjenih paprika, đuveča, musake, popare ili pihtije od boba te drugih specijaliteta. Dostupna je i na engleskom i njemačkom jeziku, a na njihovoj službenoj stranici nalaze se recepti veganskih jela i članci o veganstvu.

Dočekati proljeće bez mesa

Svjetski dan bez mesa pokrenut je kako bi ljudi diljem svijeta dočekali proljeće u čast životinjama i bili potaknuti izbaciti meso iz svoje prehrane. Prijatelji životinja podsjećaju da je nužno drastično smanjiti konzumaciju mesa, mlijeka i jaja zbog zaštite okoliša i opstanka života na Zemlji. “Očuvanje divljih vrsta i bioraznolikosti, čišća voda, tlo i zrak, zdravlje i dugovječnost te empatija prema svim bićima dobrobiti su biljne prehrane”, kažu iz Udruge Prijatelji životinja.

Ističu da su biljne zamjene za meso izvrsnog okusa i nutritivnih vrijednosti, a sadrže i jednako ili više bjelančevina od životinjskoga mesa. Namijenjene su svima i dostupne u mnogim trgovinama te su jednostavne za pripremu kod kuće.

“Biljni burgeri, salame, odresci, ćevapčići, nuggetsi, kobasice, kebab, paštete, okruglice i hrenovke samo su neke od biljnih zamjena za meso dostupnih na našem tržištu. Sve navedeno također je itekako moguće napraviti od biljnih sastojaka u vlastitoj kuhinji. Danas je zaista lako i zanimljivo biti vegan. Stoga ne čudi da biljno meso zaista postaje IN, odnosno privlači sve, neovisno o načinu prehrane”, dodaju iz Udruge.

Pozivaju sve i na potpisivanje europske inicijative koja se nalazi na poveznici, a kojoj je cilj veće ulaganje u daljnji razvoj biljnog i kultiviranog mesa temeljenog na spasonosnoj tehnologiji koja može okončati klaonice. “Svjetski dan bez mesa odlična je prilika za doček proljeća uz nove informacije i spoznaje te bolje prehrambene navike”, zaključuju Prijatelji životinja.

 

PHOTOS BY: Facebook, Unsplash, Prijstelji životinja / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.