Bilo da ste vegan, vegetarijanac ili ako jednostavno uživate u biljnoj hrani, vjerojatno ste u nekom trenutku svojih kulinarskih avantura naišli na mungo grah. Ovaj sitni zeleni grah, koji pripada obitelji mahunarki, postao je glavna namirnica u biljnoj kuhinji u posljednjih nekoliko godina. Ali ako još niste upoznati s ovom uzbudljivom biljkom punom proteina, možda se pitate – što je mungo grah i odakle dolazi?
Što je mungo grah?
Mungo grah sastavni je dio obitelji mahunarki. Iako je tehnički porijeklom iz Indije, s vremenom ovaj grah postaje popularan u Kini kao i u drugim dijelovima Azije, a polako i u svijetu. Mungo grah je blago slatkog okusa, a možete ga kupiti svježeg u obliku klica ili se možete odlučiti za sušeni. Najčešće ćete ga pronaći u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane i bio trgovinama.
S vremenom mungo grah postaje sve popularniji u veganskoj i vegetarijanskoj kuhinji radi njegove visoke hranjive vrijednosti. Sadrži visoke količine proteina zbog čega se koristi i kao zamjena za jaje u raznim brendovima veganskih jaja poput Just Egg. Neki drugi brendovi poput New Wave Foods, koji proizvodi biljne zamjene za ribu, koriste mungo grah za pripremu ukusnih prženih “škampa”. U kombinaciji s morskom travom iz održivog uzgoja i prženom u dubokom ulju, doista ima okus po glavnim školjkama koje ljudi toliko voli.
Zdravstvene prednosti mungo graha
Mungo grah također ima i širok raspon zdravstvenih prednosti. Bogat je kalijem, magnezijem, folatom, vlaknima i vitaminom B6. Magnezij pomaže u smanjenju i kontroli stresa i obnavljanju mišića, dok folat i vitamin B6 pomažu kod bolova za vrijeme menstruacije, s PMS-om i tijekom trudnoće. Također rezultiraju i s manjim stvaranjem plinova zbog čega je ovaj grah posebno primamljiv onima koji imaju želučane probleme.
U Ayurvedi mungo grah spada u omiljene namirnice jer funkcionira dobro za sve tipove tijela kada se kuha s odgovarajućim začinima. Kao i kod drugih vrsta graha, Ayurveda preporučuje namakanje mungo graha preko noći i kuhanje sa začinima kao što su đumbir, kumin, korijander i kurkuma, što ga čini još probavljivijim.
Kulinarska upotreba mungo graha
Od uključivanja u jela od povrća do pretvaranja u biljne zamjene za meso, mungo grah je nevjerojatno svestran. U indijskoj kuhinji, od mungo graha se radi dahl i često prati rižu ili ga kuhari dodaju u tijesto za palačinke. U Kini neki uživaju u tángshuǐ, toplo-slatkoj juhi, na kraju obroka. Lako ga je dodati u razne juhe i variva ili napraviti od njega popečke, a idealan je u dahlu ili curryju.