MG_3288-2000x1333-1

Neočekivani građevinski materijal: Ljuske jaja jače su nego što mislimo

GREEN_300_listici_sredina

Luksuzne pločice od prirodnih materijala

Sve više raste svijest da su građevinski materijali i konstrukcija ogroman izvor globalnih emisija ugljičnog dioksida. Ove ekološke pločice su funkcionalne, vodootporne i lako se čiste, što ih čini savršenim za kupaonice i kuhinje.

Nature Squared, studio za etički dizajn osnovan 2001. godine, dizajnirao je prekrasnu zidnu pločicu napravljenu od odbačenih ljuski jaja koje prikupljaju u lokalnim pekarnicama i kuhinjama na otoku Cebu na Filipinima. Glavni cilj tvrtke je iskoristiti otpad s odlagališta i tako građevinsku industriju, koja značajno zagađuje okoliš, učiniti održivijom. Ovim projektom žele iskoristiti “prirodni otpad”, poput školjki i perja, u zidove i podove jahti, kuća i hotela.

Ove pločice izrađene od ljuski jaja, koje se zovu CArrelé, prvi su projekt inovatorice Nature Squareda, Elaine Yan Ling Ng. Ljuske jaja često se koriste u medicini za jačanje kostiju i u stomatologiji za jačanje zuba, ali imaju primjenu i u dizajniranju doma. Osim što su površine jače i stabilnije, prirodno su otporne na UV zrake, a uz to, ljuske su dobre i u upijanju boja. “Površine izrađene od ljuske jaja fantastično apsorbiraju prirodne boje”, kaže Ng.

Budući da razgradnja otpada doprinosi klimatskim promjenama, žele iskoristiti što više ljuski jaja koje bi inače završile na otpadu. Za proizvodnju jednog kvadratnog metra pločica potrebno je 20.000 ljuski jaja, a proces izrade traje dva dana. Ljuske drobe u različite veličine, zatim u njih dodaju vezivno sredstvo i prirodne boje koje, a prije pečenja režu ih u željene oblike pločica.

Od samog početka, Nature Squared se usredotočio na suradnje s luksuznim klijentima čime su željeli pokazati da se otpadni materijali mogu koristiti za izradu vrhunskih površina. Međutim, povećanjem obujma proizvodnje nadaju se da će ih uskoro moći prodavati po pristupačnijim cijenama. “Nadamo se da ćemo u nekom trenutku ove materijale učiniti dostupnim masovnom tržištu”, ističe Ng.

PHOTOS BY: Nature Squared / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.