nn

8 načina kako u 2022. možete poboljšati svoj dom da postane održiviji

GREEN_300_listici_sredina

Bitno je što se nalazi unutar vaša četiri zida

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bilo da se planirate preseliti ili samo želite svoj trenutni dom učiniti ekološki prihvatljivijim, razmislite o ovim održivim poboljšanjima...

Od postavljanja kante za kompost do postavljanja solarnih panela, postoji mnogo načina, kako velikih tako i malih, kako da vaš dom ove godine bio održiviji. Održiva poboljšanja doma ne samo da mogu smanjiti vaš utjecaj, već mogu i poboljšati vaše zdravlje i dobrobit uz istovremenu uštedu energije. Osim toga, prema nedavnom istraživanju najvećih trendova za 2022., održivost je glavni prioritet za mlade vlasnike kuća.

Ugradite energetski učinkovitu rasvjetu

Unaprijeđenje rasvjete vašeg doma jedno je od najlakših održivih poboljšanja koje možete napraviti, a nadoknađuje veliku potrošnju energije. LED svjetla troše do 90% manje energije od običnih žarulja.
I druge suptilne promjene u rasvjeti vašeg doma također mogu napraviti veliku razliku u vašem računu za energiju. Tijekom ljetnih mjeseci kada trebate održavati svoj dom hladnim, navlačenje zavjesa preko prozora može olakšati opterećenje vašeg klima uređaja. Ako kupujete zavjese, imajte na umu da će svijetle boje reflektirati većinu sunčeve svjetlosti koja ulazi u vaš dom. Iako ćete vjerojatno morati češće koristiti svjetla svog doma sa zavjesama, održavanjem vašeg doma hladnim uštedjet ćete više energije nego osvjetljenjem (osobito ako koristite energetski učinkovite žarulje).

Ako ste u procesu dizajniranja vlastitog doma, uzmite u obzir klimu kada odlučujete gdje ćete postaviti prozore, koliko bi trebali biti veliki i želite li da budu pokriveni. Oni u hladnijim klimama mogu koristiti sunce za grijanje svog doma kroz prozore okrenute prema jugu tijekom zime. Krovni prozori, staklena vrata i prozori također mogu prirodno osvijetliti dom kako bi smanjili troškove – samo ih ne zaboravite pokriti kada se vrijeme zagrije.

Koristite reciklirane ili obnovljene materijale

Nova gradnja i renoviranje obično stvaraju nepotreban otpad — i to puno. U većini slučajeva postoji nepovezanost između toga odakle materijali za vaš dom dolaze i kamo idu kada vam više nisu potrebni. Mnogi vlasnici kuća ne znaju da opremanje (ili u nekim slučajevima čak i izgradnja) kuće prenamijenjenim ili obnovljenim materijalima može nadoknaditi ogromnu količinu otpada uz uštedu novca u tom procesu.

Ako želite obnoviti dio svog doma, bilo s novim podovima, ormarima, vratima ili na neki drugi način, razmislite o korištenju prenamijenjenih materijala. Prenamijenjeni ili obnovljeni materijali (drvo, grede, vrata, podovi, bakar, itd.) i dalje su strukturalno zdravi i dostupni u količinama i cijenama koje bi vas mogle iznenaditi. Nažalost, dostupnost prenamijenjenih materijala i dalje je najveća prepreka koja sprečava da ova praksa dospije u mainstream, ali mogu se pronaći ako se dobro raspitate.

Kupite nova vrata i prozore ili popraviti postojeća

Procjenjuje se da se 30% energije u kući gubi kroz prozore, a mnogo vrućeg zraka izlazi kroz vrata također u hladnim godišnjim dobima. Ako vaš dom pati od visokih računa za struju tijekom vrućih ili hladnih mjeseci, energetski učinkoviti prozori mogu biti rješenje za vas. Ovi prozori su dizajnirani kako bi spriječili da grijani ili ohlađeni zrak napusti vaš dom. Niste spremni za gnjavažu zamjene starih prozora ili vrata? Učinkovitost svog doma možete poboljšati brtvljenjem, glazurom, izoliram trakama i drugim metodama.

Ako mislite da vam vrata ili prozor propuštaju zrak, evo jednostavnog testa: zapalite svijeću i držite je pored prozora ili ruba vrata. Ako se plamen viori, to znači da vaš prozor ili vrata puštaju zrak u vaš dom ili iz njega.

Prijeđite na solarnu energiju

Postavljanje solarnih panela na vaš krov samo je jedan od načina da iskoristite prednosti solarne energije – mnogi su kućni solarni uređaji postali pristupačni i jednostavni za instalaciju posljednjih godina. Evo nekoliko naših omiljenih poboljšanja održivog doma vezanih uz solarnu energiju za 2022.:

Solarni paneli: Troškovi solarnih panela pali su u cijenu za više od 70% tijekom posljednjeg desetljeća, prema Udruženju industrije solarne energije (SEIA). Međutim, solarni paneli još uvijek nose značajnu cijenu i možda neće dobro funkcionirati za svaki dom pa se dobro raspitajte.
Solarni ventilatori u potkrovlju: U toplim klimama, toplina zarobljena u tavanima može doći do drugih područja domova, plus oštetiti izolaciju, krovove i strukturalni integritet kuće. Ventilatori u potkrovlju na solarni pogon pružaju pristupačno rješenje za održavanje vašeg potkrovlja hladnim i dobro prozračenim bez crpljenja energije iz vašeg doma.
Solarni bojleri: prema DOE-u, voda za grijanje čini oko 20% potrošnje energije u kućanstvima. Solarni grijači vode mogu pružiti isplativu i održivu metodu za smanjenje potrošnje energije u kući grijanjem, skladištenjem i izolacijom vaše tople vode za korištenje u bilo kojem trenutku.
Vanjska solarna svjetla: Instalacija solarnih svjetala omogućuje vam da uklonite produžne kabele i štitnike od prenapona. Od solarnih strujnih svjetala do solarnih reflektora do svjetala za staze, vjerojatno ćete moći pronaći alternativu za bilo koju potrebu za vanjskom rasvjetom. Neka od ovih svjetala mogu se koristiti čak i unutra ako vaš interijer prikuplja dovoljno prirodnog svjetla. Moderna vanjska solarna svjetla dolaze u kompletu s punjivim litijskim baterijama koje osiguravaju da ostanu napajane tijekom noći.

Koristite eco-friendly boje

Prema Agenciji za zaštitu okoliša, hlapljivi organski spojevi su kemikalije koje je stvorio čovjek, a koje se koriste u proizvodnji stvari kao što su boje, lijekovi i rashladna sredstva. Ovi spojevi se emitiraju u zrak u obliku plinova i sadrže štetne kemikalije i karcinogene koji mogu uzrokovati kratkoročne i dugoročne zdravstvene probleme za ljude i okoliš. Danas se hlapljivi organski spojevi uglavnom nalaze u starijim ili jeftinijim proizvodima. Dakle, ako planirate projekt poboljšanja doma koji uključuje farbanje, svakako odaberite boju koja ne sadrži te spojeve.

Postavite kantu za kompost

Jeste li znali da ostaci hrane i dvorišni otpad čine preko 30% onoga što bacamo? S obzirom na to da Hrvati proizvode gotovo 2 milijuna tona otpada godišnje, pronalaženje načina za smanjenje, ponovnu upotrebu ili recikliranje ovog otpada može imati ogromne utjecaje na okoliš.

Postavljanje kante za kompost omogućuje vam da taj otpad pretvorite u organski materijal koji se može dodati u tlo kako bi pomogao biljkama da rastu. Zdravo tlo važno je u borbi protiv klimatskih promjena, a komposti vam omogućuju da doprinesete toj borbi s korom banane ili korištenom mljevenom kavom.

Posadite vrt

Mogli bismo posvetiti cijeli članak prednostima pokretanja vrta kod kuće, bilo da se radi o punoj parceli na otvorenom ili samo o unutarnjem vrtu začinskog bilja. Radi sažetosti, evo nekoliko najznačajnijih prednosti koje vrtlarstvo nudi za okoliš i vaše osobno zdravlje i dobrobit:

  • Biljke su vrlo učinkoviti prirodni pročišćivači zraka koji apsorbiraju ugljični dioksid i onečišćujuće tvari. U zamjenu, naravno, daju nam čišći kisik i svježiji zrak.
  • Biljke smanjuju eroziju i poboljšavaju zdravlje tla.
  • Oprašivači poput pčela su “motori” koji pokreću zdrav ekosustav. Dodavanje čak i nekoliko biljaka ili cvijeća pogodnih za oprašivače u vašem vrtu može pružiti dragocjeno stanište za životinje koje inače doživljavaju velike gubitke staništa.
  • Dobro osmišljen vrt može vašem domu dodati veliku vrijednost. Dodatna privlačnost okućnice, bolja kvaliteta zraka i veća biološka raznolikost doprinose bržoj prodaji kuća od onih bez strateškog uređenja.
  • Studije pokazuju da čak i pogled u vrt može smanjiti stres, poboljšati zdravlje srca, sniziti krvni tlak i ublažiti napetost mišića.
  • Uzgoj vlastite hrane osigurava vam ne samo ukusne, zdrave sastojke za obroke, već i osjećaj zadovoljstva, povjerenja u kvalitetu i zdravlje vaših proizvoda te dublju povezanost sa svijetom prirode.
Investirajte u energetski učinkovite uređaje

Ako ćete uskoro morati zamijeniti neki od sljedećih uređaja, razmislite o odabiru energetski učinkovitih modela. Razlog zašto preporučamo ulaganje u ove uređaje je taj što bi vaša ušteda na računu za energiju trebala brzo isplatiti razliku u cijeni. Ti uređaji su: hladnjak, perilica za rublje, sušilica, uređaji za grijanje/hlađenje, pametni termostat, televizija, bojler i stropni ventilatori.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.