matt-flores-iy4PrwxTniA-unsplash

Nemate vremena za šetnju u prirodi? Pogledajte takav video, ima jednak učinak na mentalno zdravlje

GREEN_300_listici_sredina

Nova studija

Autori studije su izjavili da bi ovi rezultati mogli imati važne implikacije za populacije s malim ili nikakvim pristupom prirodi, kao što su urbana područja, zatvori ili medicinske ustanove.

Ako nemate vremena za opuštajuću šetnju kroz šumu, isprobajte videozapis o prirodi.

Gledanje čak i kratkog videozapisa prirode značajno može poboljšati vaše mentalno zdravlje, pokazala je nova studija.

U svojoj analizi istraživači su se koncentrirali na kasnu adolescenciju, razdoblje života koje je posljednjih godina povezano sa značajnim poteškoćama u mentalnom zdravlju — uključujući depresiju i suicidalne misli.

“Adolescencija je vrijeme višestrukih prijelaza i razdoblje ranjivosti mentalnog zdravlja”, napisali su autori studije, a prenosi NY Post.

“Postoje mnoge prepreke u liječenju stanja mentalnog zdravlja… Jedan pristup je korištenje intervencija temeljenih na prirodi (NBI) za poboljšanje mentalnog blagostanja.”

Dva videozapisa

Studija, objavljena u Nature: Scientific Reports, navodi da oko 50 posto svih mentalnih poremećaja počinje tijekom adolescencije, dok 75 posto počinje u dobi od 24 godine.

Kako bi provjerili hoće li videozapisi imati bilo kakav učinak na mentalno zdravlje, istraživači su okupili 76 mladih odraslih osoba u dobi od 18 do 25 godina i nasumično ih razvrstali u dvije skupine. Jedna skupina gledala je video koji prikazuje šetnju prirodom, dok je druga gledala scenu putnika gradskim vlakom.

Oba su videozapisa trajala šest minuta i oba su sadržavala zvukove povezane s videozapisima, poput pjeva ptica i vodopada u videu prirode te zvukovima vlakova u “urbanom videu“.

Potencijalni dodatak 

Rezultati su pokazali da su razine stresa u skupini koja je gledala kratki video o prirodi značajno poboljšane u usporedbi s urbanom skupinom. Štoviše, rezultati smanjenja stresa bili su dugotrajni i vidjelo se da se poboljšavaju sa svakom naknadnom sesijom.

Iako su se razine opuštanja i raspon pažnje također poboljšali u grupi koja je gledala video prirode, stanje koje su autori opisali kao “depresivno ruminiranje“ nije se poboljšalo ni u jednoj skupini. To sugerira da se kratki video ne može usporediti sa stvarnim provođenjem vremena u prirodi kada je u pitanju poboljšanje mentalnog zdravlja.

Ipak, autori studije su izjavili da bi ovi rezultati mogli imati važne implikacije za populacije s malim ili nikakvim pristupom prirodi, kao što su urbana područja, zatvori ili medicinske ustanove.

“Virtualna izloženost prirodi nudi potencijalni dodatak stvarnoj izloženosti prirodnim okruženjima i dokazi sugeriraju da to može biti učinkovito u poboljšanju dobrobiti”, napisali su autori.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.