Studija je pokazala da kolibrići konzumiraju alkohol koji nastaje prirodnim vrenjem. Kako prenosi TreeHugger, uzevši u obzir činjenicu da je cvijeće prirodno mjesto za bakterije koje stvaraju šećer i etanol, biolog Robert Dudley s UC Berkeleyja postavio je hipotezu i krenuo s istraživanjem.
Koliko alkohola piju kolibrići u svakodnevnoj potrazi za hranom? Privlači li ih alkohol ili ih odbija? Budući da je alkohol prirodni nusprodukt slatkog voćnog i cvjetnog nektara koje biljke proizvode, je li etanol neizbježan dio prehrane kolibrića i mnogih drugih životinja?
“Kolibrići dnevno pojedu 80 posto svoje tjelesne mase u nektaru”, objasnio je Dudley istaknuvši pritom da je većina voda, dok preostali udio čine šećeri.
‘Pijuckaju zašećerenu vodu’
Nalazi studije otkrivaju da kolibrići rado pijuckaju zašećerenu vodu s do jedan posto volumnog udjela alkohola, smatrajući je jednako privlačnom kao i običnu zašećerenu vodu. Zanimljivo, kada zašećerena voda sadrži dva posto alkohola, popit će upola manje.
“Oni troše istu ukupnu količinu etanola, samo smanjuju volumen unesene 2% otopine. To je bilo stvarno zanimljivo”, rekao je Dudley.
“To je bila neka vrsta učinka praga, što nam je sugeriralo da što god da je tamo u stvarnom svijetu, vjerojatno ne prelazi 1,5%”, dodao je.
Prirodna izloženost
Kada su testirali razinu alkohola u zašećerenoj vodi koja je stajala u hranilici dva tjedna, otkrili su mnogo nižu koncentraciju: oko 0,05% volumena.
“Sada, 0,05% jednostavno ne zvuči kao puno, i nije. Ali opet, ako jedete 80% svoje tjelesne težine dnevno, s 0,05% etanola dobivate znatnu količinu relativnog etanola vašoj tjelesnoj masi”, rekao je. “Dakle, sve je u skladu s idejom da postoji prirodna, kronična izloženost fiziološki značajnim razinama etanola koji potječu iz ovog nutritivnog izvora.”
“Oni sagorijevaju alkohol i metaboliziraju ga tako brzo. Isto je i sa šećerima. Tako da vjerojatno ne vide nikakav pravi učinak. Ne opijaju se”, dodao je.