Nedavno istraživanje, koje su proveli dr. Angus Atkinson s Plymouth Marine laboratorija i dr. Axel Rossberg s Queen Mary Sveučilišta u Londonu, kako izvještava earth.com. otkrilo je pad planktona u području sjevernog Atlantika za čak 16-26 posto, što bi moglo utjecati na pad populacije ribe za čak 38-55 posto.
Ovaj fenomen uglavnom se pripisuje opadanju fitoplanktona na različitim geografskim širinama, porastu temperature u oceanima te nedostupnosti hranjivih tvari iz dubljih slojeva mora. No ono što baca novo svjetlo na pad populacije riba zapravo je da temperatura ne utječe izravno na prehrambenu mrežu jer se na neki način ekosustavi prilagođavaju zagrijavanju, primjerice planktoni mijenjaju svoju veličinu.
U toplim je oceanima smanjena opskrba hranjivim tvarima iz većih dubina, a veličina planktona se smanjuje jer je slabiji prijenos energije. Stoga, zbog nedostatka hranjivih tvari, posebno na područjima pojačanog izlova, postoji opasnost od drastičnog smanjenja ribe, što u konačnici narušava ekosustav oceana.
Studija ističe skriveni aspekt klimatskih promjena, pozivajući na dublje razumijevanje prehrambenih mreža oceana, a posebno važnost fitoplanktona.
Ovo istraživanje daje novu perspektivu na osjetljivost oceana na klimatske promjene, otvara put inovativnim strategijama u očuvanju mora, ističući važnost razumijevanja složenih dinamika oceanskih ekosustava pred globalnim zatopljenjem.