Vrlo ljekovita biljka, koja je dobro poznata našim “starima”, i koja se od davnina koristi u prehrani, jest mak. Poznat po svome predivnom crvenom cvijetu, mak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice makovki. Iako biljka sadrži i sastojke koji su se, zbog svojih opijajućih svojstvama, kroz povijest znali zloupotrebljavati, osušene sjemenke maka, koje koristimo u prehrani, ne sadrže alkaloide i nemaju takav učinak na ljudski organizam.
Naprotiv, smatraju se iznimno zdravima jer su bogate nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom, a ima visok postotak omega 6 i omega 3 masnih kiselina. Zbog visokog udjela omega 6 masnih kiselina, sjemenke maka štite kardiovaskularni sustav, reguliraju tlak i zgrušavanje krvi, a učinkovite su i u liječenju kožnih oboljenja. Omega 3 masne kiseline podižu imunitet i čuvaju organizam od bolesti.
Od vitamina, u sjemenkama maka najzastupljeniji su B vitamini koji ublažavaju razdražljivost i stres te potiču dobro raspoloženje. U ovome sitnom zrnu nalazi se mnoštvo minerala, a posebno joda, mangana, magnezija, cinka, kalija i bakra.
U 100 grama sjemenki maka nalazi se 45% masti, 24% ugljikohidrata i 18% proteina, a energetska vrijednost je 533 kalorije. Mak je idealan za razne slastice, a najpoznatiji i mnogima omiljeni desert su makove kocke. Također, koristi se kao posip na pecivima, ali možete ga dodavati i salatama.
Njegova aroma odlično se sljubljuje s citrusima pa u kolače od maka slobodno dodajte malo naribane korice limuna ili naranče.