A completely destroyed road is seen near Kamnik. Clean-up and rescue efforts after major flooding in Slovenia are underway. Some areas are still inaccessible, and people are still being evacuated. - Luka Dakskobler / SOPA//SOPAIMAGES_SOPA0301/Credit:SOPA Images/SIPA/2308070842,Image: 794896535, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Nakon poplava, Sloveniji prijeti ekološka katastrofa: Ako se ne sanira, mogla bi pogoditi i nas

GREEN_300_listici_sredina

Problem s oštećenom cijevi

Mogu se, kažu, samo nadati da će izdržati betonski pokrov koji se odlijepio, napukao i pomaknuo na pojedinim mjestima, prenose slovenski mediji.

Nakon razornih poplava koje su proteklih dana pogodile susjednu Sloveniju, sada toj zemlji prijeti i velika ekološka katastrofa. Iako vodostaji većine rijeka polagano opadaju, brojna su mjesta i dalje poplavljena, a ceste zatvorene.

Ekološka katastrofa prijeti Kranju, budući da je rijeka Sava oštetila betonski pokrov kanalizacijske cijevi koja je pričvršćena na most. Kako prenosi Index, strahuje se da bi se kanalizacija, na koju je priključeno oko 25.000 ljudi, mogla razliti u Savu, što bi pogodilo cijelu Sloveniju, ali i zemlje u donjim tokovima u koje spada i Hrvatska.

‘Ne možemo ništa’

Iz Komunalnog poduzeća Kranj kazali su da trenutno ne mogu učiniti ništa kako bi spriječili tu katastrofu.

Mogu se, kažu, samo nadati da će izdržati betonski pokrov koji se odlijepio, napukao i pomaknuo na pojedinim mjestima, prenose slovenski mediji. Uz slijeganje vodotoka i oborinske vode u kanalizacijskom sustavu scenarij bi se mogao pogoršati, ističu.

“Kratkoročno gledano, Općina Kranj nema sredstava za projekt i realizaciju nove kanalizacije pa joj je hitno potrebna financijska pomoć države kako bi se spriječile štete na javnoj infrastrukturi i kako bi se projekt u cijelosti realizirao što prije. Jedino tako ćemo izbjeći otjecanje fekalnih voda iz cijevi u Savu”, napisali su iz Općine.

Osim toga, iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Slovenije poslali su upozorenje o prijetnji bakterijskih infekcija i opasnosti od plijesni.

PHOTOS BY: Policija_si, Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.