miha-rekar--wm9OmdN_Ig-unsplash

Hrvatska i Slovenija u sličnim problemima: ‘Ovo je vrijeme za velike promjene’

GREEN_300_listici_sredina

Sastanak energetskih agencija u Zagrebu

Slovenske i hrvatske energetske agencije zaključile su da je iduće razdoblje prilika za velike promjene i zajedničke projekte.

Hrvati i Slovenci godinama uspješno surađuju po pitanju energetske tranzicije. Naše i slovenske energetske agencije susreću se sa sličnim problemima, a to je prije svega problem državne uprave. Manjak kapaciteta, nedostatci energetskih politika gotovo su jednaki s obje strane granice. U ponedjeljak su, stoga, u Zagreb došli iz slovenske energetske agencije, gdje su definirali što se još može napraviti kroz suradnju te koje su opcije zajedničkih projekata Hrvatske i Slovenije.

Nastavak je to uspješne suradnje i niza zajedničkih projekata. Kroz rad su razmjenjivali iskustva savjetovanja ministarstava, ali i europskih institucija. Obje agencije iza sebe imaju više od deset godina rada, a iskustvo i suradnja pomažu u rješavanju problema s kojima se obje države susreću.

Ukupno 13 agencija, sedam slovenskih i šest hrvatskih,  a zaposleno je preko 150 stručnjaka, a provedeni investicijski projekti prelaze vrijednost od 500 milijuna eura. Obje su se strane složile oko toga da se može i mora učiniti više. Državna politika, iako sve više prepoznaje imperativ energetske tranzicije te gospodarski i okolišni potencijal takve promjene, još uvijek se kreće presporo. Povezivanje hrvatskih i slovenskih agencija nosi veliki gospodarski i investicijski potencijal kroz projekte i investicije.

“Budućnost  leži u zajedničkim investicijama i objedinjenim projektima s obje strane granice“, istaknuo je ravnatelj REGEAe, Julije Domac. Poticanje obnovljivih izvora energije, uz naglasak na sunčevu energiju; digitalizaciju kroz združivanje nacionalnih baza potrebnih za uspostavljanje pametnih gradova, ali i planiranje prilagodbi na klimatske promjene važne su za bržu energetsku tranziciju, dodao je Domac.

Energetske agencije priču energetske tranzicije provode i puno prije vremena nego je ta tema postala mainstream. Slovenske i hrvatske energetske agencije zaključile su da je iduće razdoblje prilika za velike promjene i zajedničke projekte, a njihova očekivanja usmjerena su i na jaču podršku nacionalnih vlada.

 

PHOTOS BY: REGEA, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.