požar naslovna

Nakon oštrih kritika eko aktivista, Grčka uvodi dronove i senzore za temperature!

GREEN_300_listici_sredina

Požari u Europi

Grčka će lansirati dronove i postaviti senzore za temperature u šumama kako bi poboljšala preventivne mjere protiv požara nakon kritika eko aktivista zbog razornog požara koji traje gotovo dva tjedna.

Požar u sjeveroistočnom dijelu Evrosa jedan od najrazorniji u Europi ovoga ljeta, bukti već više od dva, a u njemu je smrtno stradalo više od 20 osoba. Uništeno je tisuće stambenih objekata, spaljene velike površine  šuma, a iz Vlade tvrde da glavni uzrok leži u ekstremno suhim i vjetrovitim vremenskim uvjetima te visokim temperaturama.

“Iako smo bili bolje pripremljeni nego ikad prije, poklopilo se nekoliko teških okolnosti”, rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis.

vatra u Evrosu

Rekao je da su vlasti poduzele korake za nabavu više od 100 dronova za praćenje požara u realnom  vremenu. Također, planira se postavljanje senzora za temperature na arheološkim lokalitetima i u visokorizičnim šumama, dok će se uskoro unajmiti oko 500 šumarskih znanstvenika i dodatnih 1000 vatrogasaca, rekao je Mitsotakis.

Zeleni, koji zagovaraju međunarodno djelovanje na suzbijanju klimatskih promjena, optužili su grčke vlasti da troše više sredstava na gašenje požara nego na prevenciju.

Mitsotakis je rekao da su ove godine potrošeni deseci milijuna eura na prevenciju od požara, ali kako to ipak nije bilo dovoljno te da se mjere moraju pojačati.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.