Dizajn-bez-naslova-1

Nakon mučne snimke premlaćivanja konja, traži se zabrana štraparijada: ‘Tuku životinje državi pred nosom’

GREEN_300_listici_sredina

Grad Popovača čak financirao takvo 'natjecanje'

Iz udruge su istaknuli da je nedopustivo da se štraparijada opravdava kao "očuvanja tradicije", a zapravo je riječ o pohlepi i lakoj zaradi pojedinaca. 

Nakon mučnog slučaja premlaćivanja konja u okolici Karlovca, udruga Prijatelji životinja intenzivira borbu protiv “štraparenja“. Riječ je o natjecanju konja u povlačenju trupaca iza kojeg se krije mučenje životinja, zbog kojeg će udruga nastojati da se i zakonski zabrani.

“Konje pojedinačno ili u paru tjeraju da vuku trupce teške i po dvije tone, ponekad po dubokome blatu, a sve se to svodi na zabavu za mase praćenu klađenjem”, rekla je koordinatorica za projekte Snježana Klopotan Kačevenda, ujedno članica Povjerenstva za izmjenu zakona i propisa vezanih na dobrobit životinja, a prenosi Telegram.

Mučno natjecanje

Iz udruge su istaknuli da je nedopustivo da se štraparijada opravdava kao “očuvanja tradicije”, a zapravo je riječ o pohlepi i lakoj zaradi pojedinaca.

Riječ je o natjecanjima koji se na području Hrvatske održavaju u Liču u Gorskom kotaru, u Baškim Oštarijama i drugim dijelovima Ličko-senjske županije te u Turopolju kod Velike Gorice, Bateru kod Novog Vinodolskog, ali odnedavno i u u Popovači.

Ovo mučno “natjecanje“ održavalo se i u općini Vojnić, ali je dugogodišnji načelnik Nebojša Andrić to zabranio.

“I tada je bila zabranjena uporaba biča, konji se nisu smjeli udarati, ali bi se na konje galamilo, pljeskalo bi ih se rukama, mučili su se povlačenjem teških balvana, a problem je bio i to što je dio konja dolazio bez potvrda o veterinarskom pregledu i nismo htjeli da se to nastavi“, rekao je Andrić.

Novci iz gradskog proračuna

Suprotno tomu, ove je godine Popovača organizirala prvu štraparijadu, gdje je sudjelovalo 80 konja, odnosno 40 parova, što je privuklo veliki broj posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske, prenosi dalje Telegram.

Štoviše, Grad Popovača iz gradskog je proračuna pomogao održavanje štraparijade.

Na pitanje ne radi li se tu o mučenju konja i ne bi li bilo bolje da se takva natjecanja zabrane, gradonačelnik Josip Mišković je rekao:

“Ništa ne treba zabranjivati. To je držanje tradicije, niti jednog konja nitko nije ni udario”.

Iz udruge ističu da će se snažno boriti protiv ovakvog iskorištavanja plemenitih životinja.

PHOTOS BY: Screenshot, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.