hannah-lim-U6nlG0Y5sfs-unsplash

Prijatelji životinja skupili više od 300 tisuća kuna za kastraciju 1000 životinja

GREEN_300_listici_sredina

Dupla kuna za dupli spas

Na potresom pogođenim područjima i dalje postoji izuzetno velik broj napuštenih životinja, psi su još uvijek na lancima, kujice rađaju štence u blatu i bez krova nad glavom...

Koliko veliko srce imamo za životinje pokazala je uspješna akcija prikupljanja sredstava za kastraciju pasa i mačaka s potresom pogođenih područja Sisačko-moslavačke županije, koju su velikodušno podržale i brojne poznate osobe poput Matee Frajsberger, Zdenke Kovačiček, Marije Omaljev, Miraja Grbića, Marija Valentića i Dunje Vejzović.

Iz udruge Prijatelji životinja zahvaljuju svima koji su pripomogli uspješnosti akcije „Dupla kuna za dupli spas” i omogućili dovoljno financijskih sredstva za kastraciju čak 1000 životinja na područjima pogođenima potresom. Uz početnu velikodušnu donaciju tvrtke Astra poslovni inženjering, prikupljeno je više od 300 tisuća kuna, koje će biti potrošene namjenski, transparentno i uz pažljivu evidenciju. Svakoj kastraciji prethodi prijava skrbnika na telefonski broj 095 4 254 254, pri čemu dobiju detaljne upute o skrbi o životinji prije i poslije kastracije.

Iznimno smo zadovoljni što je u mjesec dana obavljeno više od 170 kastracija pasa i mačaka. Zanimanje je i dalje veliko pa svakim radnim danom od 9 do 16 sati još uvijek pristiže mnogo poziva i SMS-ova. Molimo građane za strpljenje prilikom prijavljivanja, a zatim i čekanja termina. Tempo obavljanja kastracija određuju veterinari u ambulantama u Glini, Petrinji i Sisku s obzirom na ostale pacijente i obaveze”, navodi dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, koordinatorica projekta Mreža za zaštitu životinja.

S obzirom na ogroman interes, Prijatelji životinja apeliraju na jedinice lokalne samouprave Sisačko-moslavačke županije da planiraju sredstva za daljnje financiranje kastracije pasa i mačaka svojih građana. Pozivaju i lokalne zajednice iz drugih županija da financiraju kastracije skrbničkih pasa i mačaka te time spriječe neželjeno potomstvo i financijske izdatke za zbrinjavanje napuštenih životinja.

Kastracijom se izravno pomaže psima i mačkama te se sprječavaju njihova patnja i smrt. Osim toga, olakšava im se suživot s ljudima, smanjuje mogućnost stradavanja izazvanog bijegom ili konfrontacijom s drugim životinjama i sprječavaju se bolesti reproduktivnog sustava. Kastracijom se smanjuje i prenošenje virusnih zaraznih bolesti. Kastrirani psi i mačke žive dulje i zdraviji su”, istaknula je Prodanović.

 

Konkretni savjeti kako pomoći gradovima i općinama da smanje broj napuštenih životinja na svojemu području, a time i troškove njihova zbrinjavanja, mogu se naći u brošuri „Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka”. Na njihovoj stranici nalazi se i prijavnica za kastraciju životinja po povoljnijim cijenama.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Facebook Prijatelji životinja / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.