Steve-Irwin-2

Steve Irwin obrazovao je milijune diljem svijeta o životinjama i okolišu, a da je danas živ, slavio bi 61. rođendan

GREEN_300_listici_sredina

Irwinova djeca nastavila njegovim stopama

Steve Irwin bio je australski zoolog, prirodoslovac i televizijska zvijezda, poznat po svom entuzijazmu u radu s divljim životinjama. Iako više nije među nama, njegova obitelj nastavlja njegovim stopama i svojim djelima održavaju sjećanje na voljenog supruga i oca.

Steven Robert Irwin, poznatiji pod imenom “Lovac na krokodile“, rođen je na današnji dan prije 61 godinu u australskoj državi Victoria. Zalagao se za zaštitu životinja, a svjetsku je slavu postigao zahvaljujući televizijskoj seriji “Lovac na krokodile”, međunarodno emitiranoj dokumentarnoj seriji o divljim životinjama koju je vodio sa suprugom Terri od 1996. do 2007. godine. Bračni par je također bio domaćin serijala “Croc Files” (1999.–2001.) i “Dnevnici lovca na krokodile” (2002.–2006.).

Steve Irwin je strast prema divljim životinjama naslijedio od svojih roditelja koji su se tijekom svog života aktivno zalagali za zaštitu divljih gmazova u Australiji. Kao dijete pratio je oca na ekspedicijama u Outbacku i zajedno s njim hvatao guštere, zmije otrovnice i krokodile, a pomagao je njegovati i rehabilitirati ozlijeđene ili napuštene klokane i ptice.

Proveo je život promičući zaštitu okoliša svojim zaraznim entuzijazmom. Obrazovao je milijune gledatelja diljem svijeta o životinjama i okolišu dok ih je istovremeno zabavljao svojim televizijskim programom. Irwin je postao simbol avanture, Australije i zaštite životinja, a njegovu neograničenu upotreba australskih kolokvijalizama kao što su “chuck-a-block” i “crikey” zavoljeli su svi gledatelji diljem svijeta.

Iako je ponekad kritiziran zbog nepotrebnog uznemiravanja divljih životinja, Irwin je tvrdio da je njegov program pomogao podići svijest i zabrinutost za ugrožene, ali opasne životinje te je omogućio gledateljima da izravno cijene njihovu moć, ljepotu i jedinstvenost.

“Vjerujem da je prilikom obrazovanja važno da smo uzbuđeni zbog toga o čemu učimo… Glavni cilj naših života je educirati ljude o divljini i divljim područjima, spašavati staništa, spašavati ugrožene vrste i slično. Dakle, ako možemo u ljudima probuditi oduševljenje prema životinjama, a onda ih to čini vraški lakšim za spašavanje”, jednom je prilikom rekao Irwin.

Umro je od uboda raže 4. rujna 2006. godine u 44. godini za vrijeme snimanja dokumentarnog serijala pod nazivom “Najopasnije životinje u oceanu” (The Ocean’s Deadliest). Irwin je preplivao iznad raže, nehotice provocirajući ovu, inače, mirnu životinju na napad. Zadobio je smrtonosni ubod u srce i ubrzo nakon toga preminuo.

Irwin je tijekom života, 2002. godine, osnovao Zakladu Steve Irwin Conservation Foundation, koja je kasnije promijenila ime u Wildlife Warriors Worldwide. Pokrenuo je i nekoliko drugih projekata, uključujući International Crocodile Rescue i Lyn Irwin Memorial Fund, u spomen na svoju majku, od kojih koristi Iron Bark Station Wildlife Rehabilitation Center.

Wildlife Warriors Worldwide zakladu preuzeli su njegova supruga Terri, i dvoje djece, Bindi i Robert, nastavljajući provoditi zaštitu i očuvanje bioraznolikosti diljem svijeta. Obitelj pokojnog Stevea Irwina pomogla je spasiti više od 90.000 životinja, uključujući one ozlijeđene tijekom požara koji su harali Australijom.

Zaklada provodi brojne projekte, poput istraživanja krokodila kroz proučavanje njihovog kretanja i ponašanja u partnerstvu sa Sveučilištem u Queenslandu, provođenja znanstvenih istraživanja populacija kitovskih morskih pasa, očuvanja tigra na Sumatri, zaštite Koale širom Australije, očuvanja slonova u Kambodži i brojnih drugih.

Po uzoru na Stevea, obitelj Irwin snimila je brojne dokumentarne filmove i TV emisije o divljim životinjama. Bindi je vodila emisiju naziva “Bindi: Djevojčica iz džungle”, a Robert je vodio “Divlje, ali istinito” i “Crikey! It’s the Irwins”.

Terri, Bindi i Robert otvoreno su se zauzimali za konzervaciju i sudjelovali na događajima i konferencijama diljem svijeta. Također su radili na podizanju svijesti o važnosti zaštite divljih životinja i njihovih staništa. Također, obitelj Irwin je tijekom godina podupirala razne inicijative za smanjenje onečišćenja plastikom i borbu protiv klimatskih promjena.

Obitelj Irwin čuva uspomenu na voljenog oca i supruga tako što se i dalje bori za očuvanja divljih životinja dok istodobno o njima obrazuje druge. Njihovi napori pomogli su inspirirati mnoge ljude diljem svijeta da se brinu i štite prirodni svijet, upravo onako kako je Steve oduvijek htio.

PHOTOS BY: Wildlife Warriors Worldwide, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.