Prvi u svijetu: Sve u ovom europskom shopping centru je reciklirano

GREEN_300_listici_sredina

Luksuzna inačica second handova

Da skandinavske zemlje godinama brinu o očuvanju okoliša i održivosti u što ulažu velika financijska sredstva i nije neka novost, no njihovoj osviještenosti na sreću nema kraja...

Švedska je postala prva zemlja koja je otvorila shopping centar koji u svojim trgovinama prodaje proizvode isključivo od recikliranih materijala. Na policama švedskog trgovačkog centra ‘ReTuna’ naći ćete artikle koji su ranije korišteni, obnovljeni ili prenamijenjeni i stavljeni u prodaju. Na samo sat vremena vlakom zapadno od Stockholma, nalazi se grad Eskilstuna koji broji nešto manje od 70 tisuća stanovnika u kojem je izgrađeno ovo jedinstveno shopping odredište u cijelom svijetu, a broji 14 trgovina od kojih svi prodaju svoju recikliranu ponudu. Od bogatog second handa s odjećom i potrepštinama, do DIY i dječjih trgovina sve je u ovom održivom raju udahnulo novi sjaj.

Menadžerici ReTune centra Anni Bergstorm, koja za sebe kaže da je oduvijek uživala odlazeći u trgovačke centre, bilo je važno da cijela priča ima i veliki estetski značaj pa kad uđete u centar imate dojam kao da ste u bilo kojoj luksuznijoj shopping kući.
– Naš je moto: “Uradi to kao Hugo Boss” – izjavila je za strane medije menadžerica. Time se ujedno želi dati na važnosti i second hand trgovinama koje često budu podcijenjene među kupcima, zbog kako kaže Bergstorm, izgleda i mirisa trgovine. To nije slučaj s ReTunom, čak naprotiv.

Trgovački centar nalazi se odmah pored lokalnog centra za reciklažu. Tamo zainteresirani ostavljaju svoje predmete koje ne žele više u svome kućanstvu, a umjesto da završe na otpadu, tamošnji zaposlenici daju im novi život, poprave, prenamijene i pripreme ih za distribuciju u susjedni shopping centar, tako tamo možete pronaći primjerice skijašku opremu, kuhinjske elemente, krevete, odjeću, dječju opremu pa čak i stolnu lampu u obliku ananasa dizajniranu od starih kožnih jakni i još mnogo toga što možete kupiti po prihvatljivim cijenama sa sviješću da ste učinili nešto dobro za okoliš.

Zaposlenici svakodnevno obilaze reciklažno dvorište i s kolegama odabiru artikle koje će staviti na svoje police ili im možda ranije izmijeniti dizajn. Jedna od zaposlenica centra kaže da je pomalo zabrinuta iz razloga što se primjerice za redizajniranu lampu javilo mnogo zainteresiranih kupaca pa bi uskoro mogli ostati bez kožnih jakni, ali to je samo primjer koliko je veliki interes švedskih građana za takav način kupnje, kojih bi u budućnosti moglo biti mnogo više i to ne samo u Švedskoj nego i diljem svijeta.

No, ReTuna koja je svoja vrata prvim kupcima otvorila prije nekoliko godina ima još jednu misiju. To je ujedno i centar za edukaciju gdje zainteresirani mogu pohađati brojne radionice, a održavaju se i razna događanja i dani usredotočeni na održivost. Također, kako u Švedskoj ima mnogo došljaka koji tu dolaze tragati za svojim boljim mjestom pod suncem, trgovački centar stvara radna mjesta za njih, a njegove prodavaonice sudjeluju u nacionalnom programu koji subvencionira plaće novodoseljenih stanovnika u državu i nudi im mogućnost pohađanja tečajeva za obrazovanje odraslih osoba.

PHOTOS BY: ReTuna, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.