pexels-tom-swinnen-695342

Europa prošle godine proizvela više energije iz obnovljivih izvora nego od fosilnog goriva

GREEN_300_listici_sredina

Glavni europski izvor struje

Obnovljivi izvori energije postali su najveći izvor električne energije u Europskoj uniji 2020. godine, a to znači da prvi put prednjače ispred fosilnih goriva.

Obnovljivi izvori zaslužni su za 38 posto električne energije u EU prošle godine, navodi se u izvješću koje su objavili energetski centri Ember i Agora Energiewende. To daje obnovljivoj energiji prednost u odnosu na proizvodnju na fosilna goriva, koja je činila 37 posto europske električne energije. Preostala četvrtina dolazi iz nuklearne energije.

Ipak, obnovljiva energija morat će rasti još bržim tempom kako bi se izbjegla katastrofa izazvana klimatskim promjenama. “Pobjeda obnovljivih izvora važna je prekretnica u europskoj tranziciji čiste energije. Međutim, ne smijemo biti prezadovoljni”, rekao je u priopćenju Patrick Graichen, direktor Agora Energiewende. “Postpandemijski oporavak mora ići ruku pod ruku s ubrzanim klimatskim djelovanjem”.
Europska unija nedavno je postavila cilj prepoloviti emisije ugljičnog dioksida do 2030. i gotovo ih potpuno eliminirati do 2050. godine. To je u skladu s onim što znanstvenici Ujedinjenih naroda vjeruju da će biti potrebno kako bi klimatske promjene bile na relativno upravljivoj razini. Prema Graichenu, Europa će trebati udvostručiti brzinu kojom je 2020. godine rasporedila obnovljive izvore kako bi ispunila tu obvezu prema Europskoj uniji.

"Važna prekretnica u europskoj tranziciji čiste energije"

Solarna energija i  vjetar potaknuli su rast obnovljivih izvora energije prošle godine, dok je rast ostalih oblika energije, poput hidroenergije, stagnirao. Proizvodnja ovakve vrste energije zabilježila je porast od 10 posto u 2020. godini.
S druge strane, proizvodnja ugljena pala je za nevjerojatnih 20 posto prošle godine. Proizvodnja nuklearne energije također je dramatično pala – zabilježen je rekordni pad od 10 posto, nakon trajnog zatvaranja reaktora u Švedskoj i Njemačkoj. Predviđa se da će se nuklearna energija smanjivati kako će sve više zemalja postupno ukidati svoja postrojenja.
Uzimajući u obzir sve ove trendove, europska je električna energija 2020. bila 29 posto čišća nego prije pet godina. U 2015. godini svaki potrošeni kilovat-sat električne energije rezultirao je otprilike 317 grama ugljičnog dioksida. Sada ta ista količina električne energije stvara samo oko 226 grama CO2. Utrka da se ta brojka svede na nula tek se počela zahuktavati.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.