ris
ris

Na Paklenici snimljeni mladunče risa i njegova majka

GREEN_300_listici_sredina

Preslatko

Ris je ugrožena životinja. Jedan od razloga za to je gubitak genske raznolikosti i zbog toga su u sklopu projekta Life Lynx u Hrvatsku dolazili risevi iz drugih dijelova Europe.

U Nacionalnom parku Paklenica snimili su majku risa i njezino mladunče.

“Uvijek nam je drago vidjeti ovakve fotografije, pogotovo kad je u pitanju mladunče”, napisali su na svojem Facebooku, pa dodali da od 2011. godine na području parka koriste foto zamke, digitalne kamere koje se aktiviraju na senzor pokreta. Djelatnici parka zamke postavljaju uz solila, prolaze za životinje, lokve i slično.

ris

“U prosincu 2013. godine prvi put je snimljen ris i od tada se redovno viđa na našim foto zamkama”, dodali su.

Podsjetimo, ris je ugrožena vrsta.

Gubitak genske raznolikosti

“Uz krivolov, fragmentaciju staništa i nedostatak plijena, kao jedan od najvažnijih uzroka pada brojnosti smatra se gubitak genske raznolikosti, nastao kao posljedica parenja u srodstvu.  Naime, značajan činilac dinamike populacije risa u Hrvatskoj jest činjenica da su sve životinje u populaciji potomci samo tri naseljene ženke”, kažu na portalu life-vuk.

“Parenje u srodstvu uzrokuje gubitak genske raznolikosti, te posljedični pad sposobnosti preživljavanja. Naime, populacija s tako niskim brojem i osiromašenom genskom raznolikošću vrlo je osjetljiva na sve okolišne čimbenike i smanjena joj je sposobnost prilagodbe promjenama u okolišu (kao što su klimatske promjene, unos novih parazita, prilagodba na novi način prehrane, itd.) odnosno izgubila je svoj evolucijski potencijal”, pišu nadalje.

Upravo zato je Hrvatska sudjelovala u projektu Life Lynx, u sklopu kojeg je na naše područje doseljeno šest risova iz drugih dijelova svijeta. Dva su došla i na Paklenicu, i to iz Rumunjske.

PHOTOS BY: NP Paklenica / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.