pexels-frans-van-heerden-720456

Na OI u Parizu stolice za gledatelje će se praviti od čepova, poticat će se javni prijevoz, a emisija CO2 smanjiti upola

GREEN_300_listici_sredina

Ambiciozni planovi

Ovi planovi su ambiciozni, ali izvedivi. Ako Pariz 2024. uspješno smanji emisije i potakne cirkularnu ekonomiju, može postaviti standard za buduće Olimpijske i Paraolimpijske igre, bez obzira gdje se održavaju.

Tijekom Olimpijskih igara 2020. godine u Tokiju, puno se govorilo o ekološkim naporima poduzetima tijekom natjecanja. Sportaši su spavali na krevetima od recikliranog kartona, dok su modularni madraci izrađeni od polietenskih vlakana koja se mogu reciklirati neograničen broj puta. U okviru projekta Tokyo Medal, medalje su proizvedene od starih elektroničkih uređaja poput pametnih telefona i prijenosnih računala. Više od 90% japanskih gradova, sela i naselja sudjelovalo je u dvogodišnjem naporu prikupljanja recikliranog materijala kako bi se proizvelo 5000 medalja. Skupljeno je osamdeset tona malih električnih uređaja kako bi se ovaj projekt uspješno realizirao.

Sada, u pripremama za Olimpijske igre 2024. u Parizu, uvode se nove ekološke mjere. Gledatelji će sjediti na stolicama izrađenim od plastike reciklirane iz lokalnih kanti za smeće. Ova odluka donesena je zbog nedostatka novog materijala za izradu novih sjedala, pa je tvrtka za ekološku gradnju Le Pave odlučila koristiti otpad za izradu sjedala. Oko 11 000 sjedala bit će napravljeno od recikliranih materijala.

Proces izrade stolica

Reciklažna tvrtka Lemon Tree iz Pariza će prikupljati plastični otpad i pretvarati ga u usitnjeneu plastiku. Ti komadi će biti miješani, zagrijavani i stiskani u strojevima. Dobivene ploče od plastike bit će glačane, obrađene i poslane drugim partnerskim tvrtkama u Francuskoj kako bi se izrezivale i sastavljale.

Prikupljanje plastike za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine provodi se u školama regije, a prikupljeno je više od pet milijuna obojenih čepova od plastičnih boca. Osim toga, osamdeset posto od 100 tona reciklirane plastike potrebne za izradu sjedala dolazi iz kolekcija žutih kanti za smeće u području Seine-Saint-Denis. Sve ovo je dio strategije “nultog otpada” Pariza 2024. kako bi se ograničila uporaba jednokratne plastike, implementirale alternative i potaknula cirkularna ekonomija.

Ambiciozni planovi

Organizatori Olimpijskih igara planiraju učiniti Pariz 2024. najzelenijim Olimpijskim igrama do sada. Planiraju ponovno iskoristiti postojeće strukture i poticati korištenje javnog prijevoza.

U okviru Plana za nasljeđe i održivost, Pariz 2024. je odabrao naglasak na pet prioritetnih pitanja:

  1. Inicijative za cirkularnu ekonomiju prije i poslije Igara
  2. Inicijative za ugljičnu neutralnost i zaštitu okoliša
  3. Inicijative za društvenu inovaciju
  4. Uključivanje skupina, radnika i korisnika s invaliditetom
  5. Stvaranje vrijednosti u lokalnim područjima

Pariz 2024. planira implementirati pristup ugljične neutralnosti koji će umanjiti klimatski utjecaj Igara predviđanjem, izbjegavanjem, smanjenjem i nadoknadom emisija, te poticanjem drugih na sudjelovanje. Planiraju smanjiti emisije ugljika s Olimpijskih igara za polovicu u usporedbi s prethodnim igrama. Ljetne igre su prethodnih godina emitirale 3,6 milijuna tona ugljičnih emisija. Pariz 2024. je postavio proračun za emisije od 1,5 milijuna tona, što uključuje emisije izgradnje, prijevoza i operacija Igara.

Ovi planovi su ambiciozni, ali izvedivi. Ako Pariz 2024. uspješno smanji emisije i potakne cirkularnu ekonomiju, može postaviti standard za buduće Olimpijske i Paraolimpijske igre, bez obzira gdje se održavaju.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.