Isprojektirano Olimpijsko selo u Milanu: Održivo mjesto i za život nakon Igara

GREEN_300_listici_sredina

Odgovornost i dugotrajnost

Tek što su zatvorene ljetne, organizacija zimskih Olimpijskih igara u Milanu već je u punom jeku. Pobjedu na natječaju za izgradnju Olimpijskog sela odnijela je tvrtka koja je poznata po projektiranju održivih stambenih prostora. Selo nakon Igri ostaje u funkciji i prepuno je održivih i ekološki odgovornih sadržaja.

Iako su posljednje Olimpijske igre u Tokiju tek završile, planovi za izgradnju Olimpijskog sela za zimske Igre u Italiji već su u punom jeku. Na natječaju za projektiranje Sela pobjedio je arhitektonski ured Skidmore, Owings & Merrill poznatiji kao SOM, a ono što je posebnost ovog tima jest činjenica da je riječ o tvrtki s dokazanim iskustvom u stvaranju održivih stambenih prostora. Nakon što su već u Tokiju organizatori stavili naglasak na odgovornost prema okolišu izrađivajući medalje od starih elektroničkih uređaja, postolja od plastičnih boca te krevete u selu od papira, milanska četvrt Porta Romana koja će smjestiti sportaše bit će preuređena u skladu s održivošću i odgovornošću prema okolišu. Posebnost ovog projekta je i to da će lokalno stanovništvo i nakon što Igre završe imati priliku koristiti ovo održivo naselje.

Jedan od važnih koncepata za natječaj u dizajnu olimpijskog sela nije bila samo izgradnja stambenih prostorija za sportaše na nekoliko tjedana, već i pretvoriti dio sela u studentski smještaj i pristupačne urbane domove. “Umjesto da prestane biti u upotrebi nakon Olimpijskih igara, Olimpijsko selo Porta Romana u konačnici će postati živo, samoodrživo naselje izgrađeno na načelima društvene jednakosti, ekološke predanosti, wellnessa i inkluzivnosti“, rekao je Colin Coop jedan od arhitekata u timu SOM-a. Naselje koje će biti spremno do 2026. godine za kad su zakazane zimske Olimpijske igre u datumima od 6. do 22. veljače u Milanu, Cortini d’Ampezzo, Valtellini, Veroni i Val di Fiemmeu, osim održive proizvodnje energije, nova zajednica iskoristit će prednosti sustava za prikupljanje oborinskih voda i postrojenja za pročišćavanje vode za dobivanje reciklirane vode koju će sportaši tijekom natjecanja koristiti, kao i kasniji stanovnici naselja. U planu je i dosta vanjskih društvenih prostora za mještane koji će uživati ​​u potpuno novom načinu života na održiv način. Projektirane zgrade su inspirirane postojećim povijesnim zgradama, što im omogućuje da se bez problema uklope u tamošnju regiju. Dizajnirane su s dodatnim prostorom za okomite vrtove, a  terase stvaraju mostove između zgrada.

Ova višenamjenska vanjska područja pružaju prostor za učenje, okupljanje i uživanje u prirodi. Također, solarni paneli i krovni vrtovi, zajedno s ostalim značajkama integriranim u dizajn naselja, znače da će se više od 30 posto energije koju će koristiti kompleks proizvoditi na licu mjesta. Osim za uživanje u prirodi, vanjskom je dijelu posvećeno mnogo pažnje ne bi li se napravilo mjesta i za proizvodnju vlastite hrane.  Novo naselje unutar već postojećeg bit će kako nazivaju “pluća grada” s eko zonama, javnim parkovima šumama koje će povezivati istočni i zapadni dio grada. Cijeli projekt zamišljen je i kao doprinos borbi protiv klimatskih promjena, što će gradu od gotovo milijun i pol stanovnika kao što je Milano itekako mnogo značiti.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.