naslovna

Godina velikih promjena: Evo po kojim pozitivnim stvarima ćemo pamtiti 2021.

GREEN_300_listici_sredina

Mali koraci pomiču planine

Ulazimo u novu godinu, mnogo je posla pred svima nama kako bismo učinili svijet što boljim mjestom za život, no prisjetimo se onog dobrog što smo učinili ove godine.

Godina na izmaku donijela je mnogo izazova s kojima smo se morali suočiti, ali i one s kojima se tek trebamo suočiti ne bi li se što dulje zadržali ovdje, na planetu Zemlji. Klimatske promjene već su uzele maha i na to nas upozoravaju i brojni stručnjaci. Na nama je da svi zajedno zasućemo rukave i počnemo djelovati, što prije i što učinkovitije. Vrijeme i načinjenu štetu svakako ne možemo vratiti, ali uz svaki barem mali korak možemo učiniti mnogo. Kako ne bismo pričali samo o lošim stvarima koje su se kroz godinu dogodile, a nažalost bilo ih je, moramo se prisjetiti i pohvaliti one koji su povoljno djelovali i djeluju na okoliš. Izdvojili smo ih nekoliko, ali vjerujte bilo ih je i mnogo više.

Pande više nisu ugrožene

U srpnju 2021. godine lijepa je vijest stigla iz Kine. Naime, pande se više ne smatraju ugroženim životinjama. Šef Odjela za zaštitu prirode i ekologije rekao je novinarima da porast “odražava njihove poboljšane životne uvjete i napore Kine na održavanju njihovih staništa”. Odluka Kine da ukloni divovske pande sa svoj popisa ugroženih životinja dolazi pet godina nakon što je Međunarodna unija za zaštitu prirode sa svog Crvenog popisa ugroženih vrsta divlje pande proglasila ranjivim umjesto ugroženim. Treba napomenuti i da sve više zemalja i modnih brendova zabranjuje upotrebu krzna, odnosno uzgoj životinja u u svrhe izrade krznenih odjevnih komada.

Portugal zatvorio posljednju termoelektranu na ugljen

Ovim se hvalevrijednim potezom za okoliš Portugal pridružio Švedskoj, Austriji i Belgiji koje su to učinile ranije. Portugalska termoelektrana Pego zatvorena je puno prije zacrtanog roka, a upravo se ona smatrala drugi najveći emiter ugljičnog dioksida u zemlji. Zatvaranje termoelektrane na ugljen došao je devet godina prije ciljanog prestanka upotrebe fosilnog goriva Portugala do 2030. godine.

Olovno gorivo otišlo u povijest

Gorivo koje je do krajnjih granica zagađivalo zrak i tlo, a povezivalo ga se i kao uzrokom brojnih smrti otišlo je zauvijek u povijest. Olovno gorivo UN je sada službeno zabranio u svim zemljama svijeta, a posljednje zalihe na ljeto je iscrpio Alžir, jedina zemlja koja je još koristila ovu štetnu tvar u gorivima.

Održivost u sportskim natjecanjima

Sportska natjecanja diljem svijeta postala su sve održivija. Tako su primjerice postolja za Olimpijske igre u Tokiju napravljena od skupljenih 24,5 tona plastika, a stanovnici su bili pozvani i da se uključe u plan održivosti ovog velikog sportskog događaja, pa su tako donirali i stare elektroničke uređaje kako bi ih mogli pretvoriti u olimpijske medalje. Nadalje, Olimpijsko selo za Igre u Milano isprojektirano je prema potpunoj održivosti jer će između ostalog, ljudi moći živjeti u njemu nakon što natjecanje završi. Osim Olimpijskih igara, teniski turnir Wimbledon također je ove godine odao počast okolišu i planeti pa su diljem prostora oko terena kao i u teniskom selu bili postavljeni punktovi za reciklažu plastične ambalaže što svakako daje ljepšu i bolju sliku svijeta u budućnosti, u kojem se Svjetsko prvenstvu u Kataru na demontažnom stadionu s transportnim kontejnerima tek treba odigrati.

Revitalizacija zelenih površina u Hrvatskoj

Predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću u listopadu je predstavljena nacionalna kampanja sadnje drveća na čelu s članovima Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zasadi stablo, ne budi panj!. Govoreći o ciljevima kampanje naveli su kako građanima, osim podizanja svijesti o borbi protiv klimatskih promjena, žele dati mogućnost da sami sudjeluju u ograničavanju globalnog zagrijavanja sadnjom drveća i pohranom ugljika. Isto tako, kako je rečeno, žele poduprijeti revitalizaciju zelenih površina u gradovima za što postoji interes i na lokalnoj razini. Osim toga, treba spomenuti kako sve više gradova, županija pa čak i kvartova u našim gradovima potiče sadnju drveća u privatnim vrtovima za što doniraju sadnice.

Zabrana plastičnih vrećica u Hrvatskoj

Nakon što su u prosincu 2020. godine aktivisti Greenpeacea predali 65,000 potpisa skupljenih peticijom za zabranu upotrebe plastičnih vrećica u trgovinama, u srpnju ove godine Sabor je usvojio Zakon o gospodarenju otpadom u kojem se nalazi i zabrana laganih plastičnih vrećica za nošenje koja stupa na snagu 1.siječnja 2022. godine. Što bi značilo da klasične plastične vrećice prvim danom nove godine više neće biti u opticaju u trgovačkim centrima i trgovinama. Zasad će u upotrebi ostati vrećice s debljinom stijenke manjom od 15 mikrometara i to za potrebe rasute hrane i higijenskih razloga. Stoga, ako još uvijek niste od ovog vikenda pripremite svoje višekratne platnene vrećice jer isto vrijedi i za tržnice.

PHOTOS BY: Unsplash, predsjednik.hr, screenshot, Fenwick Iribarren Architects, olympics.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.