maja halilović
maja halilović

Na novo izdanje Art i zanata dolazi prva regionalna biodizanerica Maja Halilović

GREEN_300_listici_sredina

Zanimljivo događanje

Maja će predstaviti konkretne projekte koji koriste biomaterijale kao osnovu. Upoznat će posjetitelje s izazovima i uspjesima projekata s biomaterijalima poput kave, ljuski jaja, oraha, biodizela, biopeleta i čak bakterija.

Na novom izdanju sajma Art i zanat prvi puta gostuje prva regionalna biodizajnerica Maja Halilović. Događanje će se odviti u subotu, 2. rujna, od 11 do 18 sati, u Ljetnom vrtu Vintage Industrial bara.

Halilović će prvi puta predstaviti svoj rad u Hrvatskoj. Ona kombinira znanost i kreativnost, biologiju i dizajn te ispituje mogućnosti biomaterijala kao što su bakterije, ljuske jajeta i taloga kave od kojih izrađuje predmete koje ćete moći razgledati i kupiti i sami se uvjeriti u njihov potencijal i kvalitetu.

U sklopu predavanja, koje će održati u prostoru Kreativne oaze u Vintageu u 16 sati, otkrit će što je biodizajn i kako biomaterijali postaju temeljni gradivni blokovi održivog oblikovanja. Govorit će o eksperimentima i primjeni u dizajnu te kako ovo područje može pridonijeti održivosti i ekološkom dizajnu.

Uspješna i svestrana

Halilović je biodizajnerica specijalizirana za istraživanje živog organizma SCOBY i biomaterijala iz organskog otpada. Dobitnica je nagrade za inovativnu ideju za žensko poduzetništvo i pobjednica Balkan Green Ideas BiH za 2022. Istražuje i mogućnosti otpada od kave kao vrijednog resursa koji se može prenamijeniti za stvaranje biodizela, visokokvalitetnih grijaćih tijela i biomaterijala. Njezina posvećenost biodizajnu i inovacijama dovela je do brojnih postignuća, a njezini radovi su izlagani u Londonu, Ljubljani, Brnu, Kölnu, Beogradu i u Bosni i Hercegovini.

Osim toga, svoje dizajne izlagala je na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera Imm Cologne u sklopu platforme Pure Talents za predstavljanje mladih dizajnera.

Sudjelovala je i u programu Europske prijestolnice kulture BIOFABRIKA, u sklopu kojih je držala predavanja, radionice, izložbe te razgovore s umjetnicima, dizajnerima i znanstvenicima o biodizajnu.

Suosnivač je Bio Co Culture, projekta čiji je cilj educirati javnost o biodizajnu i bioumjetnosti diljem Balkana. Drži predavanja o istraživačkom radu na području biodizajna i radionice o proizvodnji biomaterijala. Također drži predavanja o klimatskim promjenama, greenwashingu, ekologiji i zero-waste praksi. Svojom stručnošću pomaže tvrtkama da prenamijene svoj otpad i pozitivno utječu na okoliš.

Za svakog ponešto 

Ove godine sva svoja istraživanja usmjerila je na razvoj proizvoda od biomaterijala, a prvi je proizvod BIOSVIJEĆA od otpadaka ljuski jajeta.

Jedna od najuzbudljivijih komponenti biodizajna su biomaterijali – inovativni materijali stvoreni iz prirodnih izvora. Proučit ćemo kako biomaterijali poput kave, ljuski jaja, oraha i drugih neočekivanih resursa redefiniraju način na koji shvaćamo materijale i njihovu primjenu. Otkrijte kako ovi materijali postaju ključna komponenta održivog oblikovanja, istovremeno smanjujući ekološki otisak.

Maja će predstaviti i konkretne projekte koji koriste biomaterijale kao osnovu. Upoznat će posjetitelje s izazovima i uspjesima projekata s biomaterijalima poput kave, ljuski jaja, oraha, biodizela, biopeleta i čak bakterija. Prikazat će kako se ovi materijali pretvaraju u praktične i estetski zadovoljavajuće dizajnerske komade.

Osim nje, predstavit će se i brojni drugi umjetnici, dizajneri i kreativci. Od jedinstvenih modnih komada, nakita, odjeće, torbi, slikarskog i pisaćeg pribora, umjetnina, ukrasa za dom i drugih neodoljivih sitnica, postoji nešto za svakog kupca. Otkrijte priče i inspiraciju iza kreacija, povežite se s istomišljenicima koji dijele strast prema ekološki prihvatljivom životu, njegujući osjećaj zajednice i zajedničkih vrijednosti.

PHOTOS BY: Art i zanat, Maja Halilović Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.