728dbc3f-094b-42ed-986d-94cfe7c44a63

Na dnu mora kod Egipta pronađena nova misteriozna blaga

GREEN_300_listici_sredina

Sve zbog porasta razine mora

U blizini egipatske obale Sredozemnog mora arheolozi su pronašli nova blaga.

Kako je priopćio Europski institut za podvodnu arheologiju (IEASM), na području potonulog hrama boga Amona u drevnom lučkom gradu Thonis-Heracleion u zaljevu Aboukir, arheološki je tim pronašao dragocjene predmete iz riznice nekadašnjeg hrama, poput srebrnih ritualnih instrumenata, zlatnog nakita i posuda od alabastera u kojima su se držali parfemi ili ulja.

Riječ je o području na kojemu se nalaze kameni blokovi iz hrama koji se urušio sredinom drugog stoljeća prije Krista tijekom kataklizmičnog događaja.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Institut, pak, navodi da su u hramu boga Amona faraoni “primali svoje titule moći koje stječu kao kraljevi od vrhovnog boga staroegipatskog panteona”.

Svetište posvećeno Afroditi 

“Ovi nalazi svjedoče o bogatstvu ovog svetišta i pobožnosti nekadašnjih stanovnika lučkog grada”, stoji u priopćenju IEASM-a.

Osim uporabnih predmeta, arheološki je tim otkrio i podzemne strukture koje su poduprte dobro očuvanim drvenim stupovima i gredama iz petog stoljeća prije Krista, prenosi CNN.

Nadalje, istočno od Amonova hrama, arheolozi su pronašli grčko svetište posvećeno Afroditi s brončanim i keramičkim predmetima.

“To pokazuje da su Grci, koji su se za vrijeme faraona iz dinastije Saite (664.-525. pr. Kr.) smjeli naseliti i trgovati u gradu, imali hramove posvećene svojim bogovima”, dodaje institut.

Sve zbog podizanja razine mora 

Ostatci lučkog grada Thonis-Heracleiona trenutno su potopljeni, a riječ je o gradu koji je stoljećima bio najveća egipatska luka na Mediteranu prije nego što je Aleksandar Veliki osnovao Aleksandriju.

IEASM je ovaj veličanstveni drevni grad pod morem otkrio 2000. godine.

Zbog podizanja razine mora i potresa praćenih plimnim valovima potopljen je dio delte Nila od 110 četvornih kilometara, zajedno s Thonis-Heracleionom.

PHOTOS BY: Screenshot: YouTube/Franck Goddio / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.