francesco-la-corte-7fUY8ByOHZQ-unsplash

Hoće li Venecija postati nova Atlantida?

GREEN_300_listici_sredina

Visoke plime prijete Veneciji

Venecija je često pogođena poplavama tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, no predviđanja znanstvenika za klimu upozoravaju da porast razine mora može ozbiljno ugroziti život u ovom gradu. Kako bi preživjela klimatske promjene, Venecija mora preispitati svoju zastarjelu obranu od poplava.

Topljenje polova uzrokuje porast razine mora, a ako ne uspijemo usporiti zagrijavanje Zemlje, do 2100. godine razina mora mogla bi porasti i do čak 170 cm. Razina mora u Venecijanskoj laguni u idućim bi desetljećima mogla porasti za više od metra, upozoravaju znanstvenici za klimu i oceanografi.

Poplave u Veneciji posljednjih su godina goruće pitanje, osobito nakon plime koja se dogodila 2019. godine. Naime, 2019. godine Veneciju je pogodila plima kakva nije zabilježena u posljednjih 50 godina, visina mora porasla je za 187 cm i izazvala ogromne štete. Samo je jednom u povijesti plima bila viša, a tada je razina mora porasla za rekordnih 196 cm.

Venecija se inače suočava s porastom razine mora od 80 do 90 cm, no stanovnici i gradska uprava se vrlo lako uspijevaju nositi s tim. Talijanska vlada je 1984. godine pokrenula izgradnju sustava podmorskih barijera, nazvan MOSE (Modulo Sperimentale Elettromeccanico), koji se sastoje od čeličnih brana. Brane rade po principu dizanja i zatvaranja ušća lagune, a mogu zadržati plimu od 110 cm, međutim, nedostaci se već otkrivaju.

Znanstvenici upozoravaju da porast razine mora treba hitno razmotriti u sklopu urbanističkog plana Venecije. Upozorili su da je Veneciji uskoro potrebna nova obrana od poplava, a glavni razlog za to su, kažu, klimatske promjene. MOSE sustav je, zato što je dizajniran 1980-ih, bez današnjeg razumijevanja klimatskih promjena, nedovoljan u zaštiti od visokih plima.

Po mišljenju znanstvenika, brane novog sustava zaštite morale bi biti u funkciji veći dio godine od 2075. godine nadalje kako bi zaštitio grad od plimnih valova. No to bi moglo stvoriti više štete nego koristi, budući da bi brane mogle ugroziti već osjetljiv ekosustav lagune. Naime, Venecija još uvijek nema sveobuhvatan kanalizacijski sustav i oslanja se na plimu i oseku za uklanjanje otpada iz lagune.

U nadi da će pronaći najbolje rješenje na ovaj problem, pokrenut je projekt pod koordinacijom University College Dublin, a kojeg financira inicijativa “New Green Deal” u iznosu od 23 milijuna eura. Cilj ovog projekta je vraćanje zdravlja ekosustavu na području Venecijanske lagune. Venecija će pokušati pronaći rješenje na ovaj problem u godinama koje slijede.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.