nick-nice-zwjSCTItiZU-unsplash

‘Pocuclaj i baci’: Prženo kamenje je najbizarnije jelo na svijetu

GREEN_300_listici_sredina

Porcija košta dva eura

Pocuclaj i baci, naziv je kineskog tradicionalnog jela koje je posljednjih nekoliko tjedana zaludjelo društvene mreže. Riječ je o – kamenju. Da, dobro ste pročitali.

Jelo se naziva suodiu , a prema legendama potječe iz pokrajine Hubei, poznatijoj i kao Zemlja ribe i riže. Legenda kaže da su se lađari za vrijeme dugih putovanja niz rijeku Yangtze suočavali s nedostatkom mesa i povrća, zbog čega su počeli isisavati minerale iz riječnih kamenčića kako bi zadovoljili svoje potrebe.

@chinese_server

回覆 @syadhanzx #SerunyaBelajar tentang masakan batu dari etnis Tujia di China 🪨 #InspirasiSeruRamadan #SerunyaRamadan #Chinese #Food #batu

♬ 原聲 – Randy @Chinese_Server – Randy @Chinese_Server

Kako navodi CNN, kada se ovo jelo naruči, gosti dobiju uputu – pocuclaj i ispljuni kamenje. Naime, na užarene kamenčiće, izlijeva se čili ulje, posipa se umak od češnjaka, a zatim se sve prži s mješavinom paprike i češnjaka narezanog na kockice.

‘Budi strast’

Pri tome, neki tvrde da kamenčići imaju prirodnu riblju aromu koja se pojačava prženjem na visokoj temperaturi. Dok pripremaju jelo, ulični kuhari svaki svoj pokret objašnjavaju u rimi.

“Porcija začina budi strast, rekao je kuhar na jednoj od snimki”, dodajući da je ovo jelo jednako popularno kao i alkohol.

Kupcima se aromatizirano kamenje poslužuje u kutijama veličine dlana, a svaka porcija košta oko 16 yuana (dva eura, unatoč očitom nedostatku sastojaka). Jedan od kupaca upitao je mora li vratiti kamenčiće nakon što pojede jelo, na što mu je kuhar odgovori da ih zadrži kao suvenir.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.