oNikola_Tesla_Kolorado_1899.

Na današnji dan rođen je najveći od najvećih. Genijalac koji je promijenio svijet – Nikola Tesla

GREEN_300_listici_sredina

Nikola Tesla - genij koji je pomaknuo svaku granicu

Prijavljivao je patente poput indukcijskog motora, generatore, transformatore, višefazni sustav prijenosa električne energije, patente za vakuumiziranje, letjelicu za vertikalno polijetanje...

Prije točno 167, na današnji je dan, rođen čovjek koji je zauvijek promijenio svijet. Elektrotehničar, fizičar, izumitelj, jednom riječju genijalac, ili jednostavnije – Nikola Tesla. Od najranije dobi pokazivao je izrazito intuitivno shvaćanje prirode kojom je bio posve opčinjen. Već 1883. godine otišao u Strassburg gdje je uspio izgraditi svoj prvi indukcijski elektromotor napajan izmjeničnom strujom, a godinu dana kasnije preselio se u SAD gdje je donio niz revolucionarnih otkrića.

Kako ga pamtimo?

Nakon nesporazuma s Edisonom 1885. god. Tesla je osnovao vlastitu kompaniju Tesla Electric & Manufucturing Company. Godinu kasnije, tvrtka mu je propala pa je bio prisiljen raditi teške fizičke poslove. Kasnije, 1887. godine, osnovao je Tesla Electric Company, a kasnije se udružio u partnerstvo s Georgeom Westinghouseom i prodao mu patente na bazi izmjenične električne energije za milijun dolara no, međutim dobio je oko 60000 dolara (kako se navodi u nekim izvorima).

Prijavljivao je patente poput indukcijskog motora, generatore, transformatore, višefazni sustav prijenosa električne energije, patente za vakuumiziranje, letjelicu za vertikalno polijetanje… Osim toga, bavio se i poboljšanjem procesa proizvodnje sumpora, željeza, bakra, a prvi je načinio i daljinsko upravljanje pa je 1898. demonstrirao brod na daljinsko upravljanje!

Dodjela Godišnje nagrade 

Na dan njegovog rođendana, udruga “Nikola Tesla- Genij za budućnost”, već godinama organizira prigodno obilježavanje. Tako je danas u 10 sati položeno cvijeće kod njegovog spomenika u Zagrebu, pri čemu su dodijeljene i nagrade mladim kreativcima koji su tijekom godine sudjelovali na edukativnim radionicama u organizaciji Udruge. Pripremljen je i prigodan performans “Tesline bijele golubice”.

Istog dana u 19 sati u Hotelu Esplanade u Zagrebu uz svečani program obilježavanja obljetnice Teslinog rođenja i Nacionalnog dana Nikole Tesle, održava se dodjela Godišnje nagrade “Nikola Tesla – Genija za budućnost“ u tri kategorije.

Kako dalje pišu organizatori, po prvi puta u sklopu svečanosti obilježavanja Teslinog rođenja ove će godine u Hotelu Esplanade biti dodijeljena i Nagrada Nikola Tesla za etično poslovanje.

Svečanost obilježavanja glazbenim nastupom obogatit će Sandra Bagarić, Darko Domitrović i Lav Novosel.

Zadnjeg dana manifestacije 11. srpnja u prostoru Društva arhitekata Zagreb održat će se konferencija Tesla u Zagrebu na temu “Voda – temelj života“.

Detaljan program potražite na njihovim službenim stranicama.

PHOTOS BY: Profimedia, Udruga Nikola Tesla-Genij za budućnost / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.