Hrana je jedna od najvećih stavki kućnog proračuna pa je uvijek dobro na jelovniku imati jela od jednostavnih namirnica koja vam u konačnici daju ukusan i zdrav obrok. I upravo je povrće najzahvalnije jer baš svaka vrsta “zelenjave” ima poneki benefit na naše zdravlje. U potrazi za najnamirnicama kad je hranjivost i cijena u pitanju, došli smo tako i do cikle, a jelo koje preporučujemo jest varivo. Svi sastojci koje smo iskombinirali u receptu ni u najskupljoj varijanti neće vas koštati više od 5 eura, a na stolu ćete imati zdrav i ukusan obrok.
Izvorni recept je zapravo tradicionalno ukrajinsko jelo boršč, ali mi smo ga prilagodili u laganiju varijantu, bez svinjetine. No iako u originalan recept ide meso, glavna namirnica zaslužna za popularnost ovoga jela nije svinjetina, nego upravo cikla.
Zašto je cikla tako dobra?
Cikla je prepuna hranjivih tvari koje štite organizam od raznih bolesti, a osim što je odličan izvor energije, ovo povrće štiti od prijevremenog starenja i općenito utječe na bolji rad organizma. Odličan je izvor folne kiseline, već godinama se preporučuje kao lijek za anemiju jer sadrži veliku količinu željeza. Zahvaljujući vlaknima koje sadrži, cikla može smanjiti kolesterol u krvi i do 40%, a djeluje na detoksikaciju organizma zato što potiče rad jetre i normalizaciju probave.
Sastojci
- 1 glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- 2 srednje velike cikle
- 1 mrkva
- 3 krumpira
- 150 g svježeg kupusa
- 1/2 žlice jabučnog octa
- ½ žličice šećera
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 2 lista lovora
- 1 žličica sušenog kopra
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Priprema
Luk i mrkvu sitno narežite, krumpir narežite na kockice, ciklu na štapiće, a kupus na “rezance”. Potom u većoj posudi zagrijte 1,5 l vode pa dodajte lovor i kupus te kuhajte 20 minuta na laganoj vatri. U većoj tavi na zagrijanom maslinovom ulju popržite luk, mrkvu, češnjak i ciklu oko 10-ak minuta. (Na početku odmah dodajte sušeni kopar i sol.)
Sve poprženo povrće dodajte u posudu u kojoj kuhate kupus i lovor, potom dodajte i narezani krumpir. Kuhajte poklopljeno 20 minuta pa maknite s vatre i dodajte ocat, šećer, protisnuti češnjak, biber i po potrebi dosolite. Promiješajte i ostavite da odstoji 10-ak minuta pa potom dodajte kiselo vrhnje. Vaše varivo od cikle je spremno za posluživanje.