19162730700752-scaled

Muke Elona Muska: Tinejdžer koji prati rutu njegovog aviona ukazao na štetnost učestalih letova

GREEN_300_listici_sredina

Prati ga gdje god krene

Tko bi rekao da će Elonu Musku tvitovi tinejdžera "zagorčati" život?! Naime, 19-godišnjak objavljuje svaki Muskov let privatnim avionom zbog čega je na njega navukao bijes ekoloških udruga i kritičara.

Da je Elon Musk mogao naslutiti kako će mu anonimni tinejdžer zagorčati život, vjerojatno bi pazio gdje se, kad, kako i koliko kreće. Naime, Jack Sweeney 19-godišnji student s Floride, traži od Elona Muska 50.000 dolara u zamjenu da više ne prati njegov avion i na Twitteru objavljuje svaku lokaciju na kojoj se Musk kreće. Automatizirani Twitter račun (@ElonJet) objavljuje ažuriranja uživo koristeći javne podatke s ADS-B Exchangea, a svako novo Muskovo uzlijetanje počinje izazivati sve više pozornosti i negativnih komentara ekoloških udruga oko zagađenja koje uzrokuju vlasnici privatnih aviona. 

No, nije Musk jedina javna osoba koju Sweeney prati. Na radaru ovog tinejdžera uključuju i osnivača Microsofta Billa Gatesa, osnivača Amazona Jeffa Bezosa i repera Drakea. Sweeney je čak napravio web stranicu u nadi da će unovčiti ovaj projekt praćenja poznatih osoba i njihovih letova avionom. Utjecaj ovih privatnih zrakoplova na okoliš potaknuo je mnoge kritičare na javno negodovanje koji ističu kako bogati najviše doprinose klimatskim promjenama. Globalni veleposlanik kampanje “Climate Clock” i zagovornik zaštite okoliša Jerome Ringo kaže da bogate zemlje poput SAD-a najviše pridonose pitanjima klimatskih promjena. Čak je i BBC objavio oštre statistike o tome kako je 10% najbogatijih na svijetu bilo odgovorno za otprilike polovicu globalnih emisija u 2015. godini.

Usred globalnih klimatskih problema koji sve više zahvaćaju cijeli svijet, emisije ugljika iz privatnih aviona u vlasništvu milijardera poput Muska i Cubana posebno su zabrinjavajuće. Na cijelu situaciju oko praćenja njegovih putovanja, Musk se obratio tinejdžeru i ponudio mu 5000 dolara da ukloni profil, no Sweeney je odgovorio protuponudom od 50,000 dolara, kao i da mu ovaj inženjer i vlasnik Tesle pokloni upravo ovaj električni automobil Model 3. S obzirom na to da od 7. veljače Sweeneyjevi računi na Twitteru za praćenje aviona još uvijek rade. Tvit od 5. veljače istaknuo je da je jedan od Muskovih nedavnih letova koristio 424 galona mlaznog goriva i ispustio 4,48 tona CO2.

 

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash, Twitter screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.