aronpw-C5-vD7R4FYU-unsplash

Zbog Elona Muska pala vrijednost bitcoina, a Teslu je više nemoguće kupiti kriptovalutama

GREEN_300_listici_sredina

Zabrinut za klimatske promjene

Nedavni događaji na društvenim mrežama Elona Muska uzburkali su cijeli kripto svijet. Naime, Musk je na Twitteru objavio kako se automobili Tesla više neće moći kupovati putem kriptovaluta što je naglo smanjilo njihovu vrijednost, a naglo su pale i Tesline dionice. Kako navodi, zabrinut je za klimatska zagađenja.

Prije nekoliko dana tehnološki mag Elon Musk objavio je na svom Twitter profilu kako obustavlja mogućnost kupnje svojih vozila marke Tesla putem popularne kriptovalute bitcoin. Kao razlog za ovakvu naglu promjenu ovaj 143,8 milijardi dolara težak južnoafrički investitor i inženjer naveo je zabrinutost za klimatske promjene.


– Zabrinuti smo zbog sve veće upotrebe fosilnih goriva za transakcije i kopanje bitcoina. Posebno nas brine ugljen, s najgorim emisijama od svih goriva. Kriptovaluta je dobra ideja, no ona ne smije uzrokovati ogromne probleme za okoliš – stoji između ostalog u Muskovom Tweetu koji je u kratkom roku promijenio stanje stvari kako u kripto svijetu tako i na burzi.

Naime, nakon Muskove objave, vrijednost bitcoina pala je za više od 10 posto, a i vrijednost dionica Tesle drastično je pala. Kad je Musk u ožujku objavio kako će se njegovi automobili moći kupovati kriptovalutama, vijest je naišla na negodovanje ekologa i investitora što ga je vjerojatno potaklo da promijeni mišljenje. Musk je dodao i kako kompanija neće prodati niti jedan svoj bitcoin te kako će ga opet koristiti za transakcije čim ‘rudarenje’ za tom kriptovalutom prijeđe na održiviji izvor energije. Za taj proces tzv. rudarenja koristi se mnogo električne energije, koja se dobiva fosilnim gorivima. U ovom tehnološkom kopanju prednjače Kinezi koji su prema posljednjem istraživanju zaslužni za 75 posto iskopanog bitcoina u cijelom svijetu. Budući da Elon Musk postavlja trendove u svijetu elektronike i tehnologije, bit će zanimljivo pratiti rasplet događaja i činjenicu kako bitcoinu upravo zbog ovog pothvata pada vrijednost, a mnogi su tek započeli svoje trgovanje njime.

PHOTOS BY: Guliver Image, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.