World News - July 22, 2019

‘Mrtva trka’: Indijska letjelica bi za tjedan dana mogla biti na Mjesecu

GREEN_300_listici_sredina

U potrazi za energentima

Modul će sada nastaviti letjeti Mjesečevom orbitom izvodeći niz testova, a slijetanje na Mjesec planirano je 23. ili 24. kolovoza.

Drugi indijski pokušaj slijetanja na Mjesec postigao je popriličan uspjeh. Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) u četvrtak je potvrdila da se modul za slijetanje Chandrayaan-3, što na sanskrtu znači “mjesečeva letjelica”, “uspješno odvojio” od pogonskog modula, prenosi Al Jazeera.

Prvi njihov pokušaj 2019. godine je propao jer se modul za slijetanje srušio na površinu Zemljina satelita.

“Hvala na vožnji, prijatelju!”, sada je objavio ISRO na službenom Twitter profilu.

Utrka s drugim zemljama

Ako uspije, Indija će se pridružiti samo tri druge zemlje koje su uspješno spustile svemirsku letjelicu na Mjesec.

Modul će sada nastaviti letjeti Mjesečevom orbitom izvodeći niz testova, a slijetanje na Mjesec planirano je 23. ili 24. kolovoza. Misija Chandrayaan-3 krenula je sredinom srpnja i cilj joj je što više saznati o gotovo neistraženoj južnoj strani Mjeseca.

Podsjetimo, ruska svemirska misija Luna-25 jučer je dosegnula Mjesečevu orbitu i očekuje se da će idućeg tjedna sletjeti na južni pol. Svrha joj je pronaći vodu na Mjesecu.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.