8494115 11.08.2023 The Soyuz-2.1b carrier rocket with the Fregat upper stage carrying the Luna-25 moon lander developed by S.A. Lavochkin Research and Production Association blasts off from the launchpad at the Vostochny cosmodrome in Amur Region, Russia. Russia's first lunar mission in 47 years, Luna-25 is part of the Russian lunar program for the exploration and practical use of the Moon and its orbit to establish a fully automated lunar base.,Image: 796104885, License: Rights-managed, Restrictions: Editors' note: THIS IMAGE IS PROVIDED BY RUSSIAN STATE-OWNED AGENCY SPUTNIK., Model Release: no

FOTO Povijesni trenutak: U potrazi za vodom Rusi lansirali letjelicu na Mjesec

GREEN_300_listici_sredina

Što je uopće tzv. Mjesečeva voda?

S masom od 1,8 tona i noseći 31 kg znanstvene opreme, Luna-25 koristit će lopaticu za uzimanje uzoraka stijena s dubine do 15 cm kako bi testirala prisutnost smrznute vode.

Rusija je danas lansirala svoju prvu svemirsku letjelicu za slijetanje na Mjesec. Događa se to nakon 47 godina pokušaja da bude prva sila koja će izvesti meko slijetanje na južni pol Mjeseca. Riječ je o regiji za koju se vjeruje da sadrži tzv. džepove vodenog leda.

Raketa Sojuz 2.1v, koja nosi letjelicu Luna-25, lansirana je s kozmodroma Vostočni 5550 km istočno od Moskve noćas u 2:11 po moskovskom vremenu.

Lender bi trebao sletjeti na Mjesec 21. kolovoza, kazao je ruski šef svemirske službe Jurij Borisov za državnu televiziju, iako je svemirska agencija Roscosmos prethodno odredila 23. kolovoz. kao očekivani datum slijetanja, prenosi Reuters.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Paralelno, Rusija se tako natječe s Indijom, koja je lansirala svoj lunarni lender Chandrayaan-3 prošloga mjeseca (što nije bilo uspješno), ali i sa SAD-om i Kinom, državama koje također imaju napredne programe istraživanja Mjeseca.

Ruska invazija na Ukrajinu i svemir?

Stoljećima su se astronomi pitali o vodi na Mjesecu, Zemljinom prirodnom satelitu koji je 100 puta suši od pustinje Sahare. NASA-ine karte 2018. pokazale su vodeni led u zasjenjenim dijelovima Mjeseca, a 2020. NASA je potvrdila postojanje vode na područjima na koja dopire sunčeva svjetlost.

Mnogo toga ovisi o misiji Luna-25 jer Kremlj tvrdi da sankcije Zapada zbog rata u Ukrajini, od kojih su mnoge bile usmjerene na moskovski zračni i svemirski sektor, nisu uspjele osakatiti rusko gospodarstvo.

Europska svemirska agencija planirala je testirati svoju navigacijsku kameru Pilot-D spajanjem na Lunu-25, ali je prekinula svoje veze s projektom nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Što je uopće ‘Mjesečeva voda’?

Velike sile poput Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Indije, Japana i Europske unije posljednjih su godina ispitivale Mjesec.

Niti jedna zemlja nije meko sletjela na južni pol Mjeseca. Neravan teren otežava slijetanje,  ali nagrada otkrića vodenog leda mogla bi biti povijesna: vjeruje se da bi se mogla koristiti za vađenje goriva i kisika, kao i za pitku vodu.

Borisov je rekao da su najmanje tri druge lunarne misije planirane tijekom sljedećih sedam godina, a da će nakon toga Rusija i Kina raditi na mogućoj lunarnoj misiji s posadom.

“Moje kolege i ja iz Kine prijeći ćemo na sljedeću fazu – mogućnost misije s ljudskom posadom na Mjesec i izgradnju lunarne baze”, rekao je.

S masom od 1,8 tona i noseći 31 kg znanstvene opreme, Luna-25 koristit će lopaticu za uzimanje uzoraka stijena s dubine do 15 cm kako bi testirala prisutnost smrznute vode.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.