VLADIVOSTOK, Aug. 11, 2023  -- This video screenshot shows the Soyuz-2.1b rocket carrying the Luna-25 lunar station blasting off from the Vostochny Cosmodrome in the Amur Oblast of Russia's Far East on Aug. 11, 2023. Russia successfully launched the Luna-25 lunar station early Friday, embarking on a historic mission to explore the south pole of the Moon. Luna-25 is expected to become the first station in history to land on the south pole of the Moon, a region with complex terrain and potential resources.,Image: 796193607, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Rusi stigli do Mjeseca: Uskoro bi njihova letjelica mogla ući u povijest

GREEN_300_listici_sredina

U potrazi za vodom

Ruska svemirska sonda veličine je otprilike manjeg automobila, teži oko 1800 kilograma i trebala bi obavljati istraživanja na Mjesečevu južnom polu oko godinu dana.

Ruska lunarna letjelica ušla je u srijedu u Mjesečevu orbitu. Velik je to korak prema ostvarenju ambicija te zemlje da postane prva svemirska sila koja će izvesti meko slijetanje na južni pol Mjesec u potrazi za smrznutom vodom.

Kako su izvijestili iz svemirske tvrtke Roskosmos, svemirska sonda Luna-25 ušla je u Mjesečevu orbitu u 11:57 po moskovskom vremenu ili 8:57 po srednjoeuropskom vremenu, prenosi Reuters.

Podsjetimo, Rusija je lansirala letjelicu nakon 47 godina pokušaja da bude prva sila koja će izvesti meko slijetanje na južni pol Mjeseca. Riječ je o regiji za koju se vjeruje da sadrži tzv. džepove vodenog leda.

Raketa Sojuz 2.1v, koja nosi letjelicu Luna-25, lansirana je s kozmodroma Vostočni 5550 km istočno od Moskve prošloga petka.

NASA potvrdila postojanje vode

 Paralelno, Rusija se tako natječe s Indijom, koja je lansirala svoj lunarni lender Chandrayaan-3 prošloga mjeseca (što nije bilo uspješno), ali i sa SAD-om i Kinom, državama koje također imaju napredne programe istraživanja Mjeseca.

Inače, ruska svemirska sonda veličine je otprilike manjeg automobila, teži oko 1800 kilograma i trebala bi obavljati istraživanja na Mjesečevu južnom polu oko godinu dana.

Stoljećima su se astronomi pitali o vodi na Mjesecu, Zemljinom prirodnom satelitu koji je 100 puta suši od pustinje Sahare. NASA-ine karte 2018. pokazale su vodeni led u zasjenjenim dijelovima Mjeseca, a 2020. NASA je potvrdila postojanje vode na područjima na koja dopire sunčeva svjetlost.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.