oliver-sherwin-f54dnksrsmc-unsplash

Mnogima omiljeno vino moglo bi zauvijek nestati, a sve zbog klimatskih promjena

GREEN_300_listici_sredina

Omiljeni Prosecco mogao bi 'izumrijeti'

U srcu Europe, usred impresivnih vinograda talijanskih planina, nalazi se pravo ‘pjenušavo’ blago koje je osvojilo srca diljem svijeta - Prosecco. Ovo svjetski prepoznatljivo, bijelo vino s vremenom je postalo obvezni dio svake proslave i drugih svečanih događanja, no zbog klimatskih promjena budućnost ovog kultnog pića neizvjesnija je nego ikada.
Priča o Proseccu započinje na valovitim brežuljcima Italije, gdje su generacije i generacije vinara njegovale umjetnost uzgoja grožđa. Ime “Prosecco” potječe od istoimenog sela u regiji Veneto, odakle ovo kultno vino i vuče svoje porijeklo.
No, zahvaljujući svom laganom, osvježavajućem i pjenušavom okusu, Prosecco je vrlo brzo stekao popularnost daleko izvan talijanskih granica, a njegov status danas nadilazi sve kulture i kontinente svijeta. Nedavna istraživanja izazvala su veliku zabrinutost među brojnim ljubiteljima ovog pića jer razorne klimatske promjene masovno uništavaju osjetljive vinograde koji se nalaze uz obronke planina, uključujući naravno i – Prosecco.
Iznimna kvaliteta ali…
Ovo grožđe stoljećima uživa u pozamašnoj količini sunčeve svjetlosti, uz niže planinske temperature koje ističu njihov osebujan okus. Iznimna kvaliteta proizvodnje Prosecca potaknula je porast potražnje u svijetu, što je na koncu dovelo do masovnog vinogradarstva na bajkovitim padinama koje se inače smatraju prestrmima za konvencionalni uzgoj.
Nažalost, ekstremne vremenske promjene potaknute promjenjivom klimom uzrokuju iznenadnu eroziju tla i lomljenje padina, čineći ove strme terene znatno opasnijima.
Situaciju dodatno pogoršavaju suše zbog kojih je postalo gotovo nemoguće osigurati navodnjavanje područja, a zbog čega su proizvođači Prosecca ove godine doživjeli veliki gubitak; Nakon proljetnih poplava uslijedilo je izrazito sparno ljeto, a oscilacije između takvih krajnosti značajno su smanjile talijansku berbu grožđa.

Problem stvaraju i demografske promjene te urbanizacija koja je rezultirala strahovitom nedostatku radnika u vinogradima čiji je posao u modernom vremenu postao mukotrpan zadatak koji moraju odrađivati u sve ekstremnijim uvjetima.

Gubitak cijele povijesti 
“Propast Prosecca značio bi gubitak cijele povijesti jedne zajednice i njihovih kulturnih korijena. Prosecco nije samo piće; to je naša lokalna baština i odraz identiteta naše zemlje”, kazao je Dr. Paolo Tarolli, vodeći autor ključne studije sa Sveučilišta u Padovi.
Uništavanje stoljetne tradicije 
I dok klimatske promjene bacaju sve mračniju sjenu na budućnost Prosecca, za naše susjede Talijane na kocki je mnogo više od običnog pića. Riječ je o stoljetnoj tradiciji, kulturnom blagu i čitavoj zajednici koja se suočava s neizvjesnom budućnošću, a važno je istaknuti i da se izazovi s kojima se Prosecco trenutno suočava odražavaju u borbama s usjevima diljem svijeta. Sve navedeno dovodi nas do jasnog zaključka:
Ako ne uspijemo ublažiti učinke klimatskih promjena u skorašnje vrijeme, riskiramo gubitak ne samo Prosecca, već i značajnog dijela svjetske poljoprivredne baštine.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.