Dolaze prvi plodovi proljeća, a možete ih vidjeti na tržnicama i, naravno, oni koji imaju svoje vrtove, izvaditi ih iz zemlje. Jedna od prvih poslastica, koja je iznimno hranjiva i zdrava, te kao takva treba našem organizmu je mladi luk.
Ovo ne još odraslo povrće, toliko je bogato nutrijentima da je prava šteta ne pojesti ga u sirovom obliku, i to – i bijeli i zeleni dio. Možete ga nasjeckati i dodati u sendviče, posuti po tjestenini i rižotima, jesti ga narezanog u svježem kravljem siru ili ga dodati svakoj salati. Zapravo, odličan je dodatak svakom jelu koje želite obogatiti zdravljem.
Mladi luk bogat je vitaminima i mineralima koji pomažu u prevenciji raznih bolesti, kao i sumporom, bakrom, fosforom, kalijem, magnezijem, kalcijom i manganom.
Od vitamina, mladi luk može se pohvaliti obiljem vitamina C, kojeg najviše ima u lisnatom dijelu. Kako je lišće bogato i klorofilom, nije čudo što se ovoj biljci pripisuju antioksidacijska svojstva pa je odlična za jelovnik kojim se želite oporaviti od umora i sezonskih prehlada. Također, obilje ovih antioksidansa (C vitamina i klorofila) pomaže u sprječavanju oštećenja DNK i staničnog tkiva inhibirajući djelovanje slobodnih radikala.
Mladi luk je bogat izvor vlakana koja su izvrsna za probavu, pa ako želite potaknuti rad crijeva, ovo je povrće dobro jesti na dnevnoj razini, i to u količini 20 do 30 grama. Nadalje, istraživanja su pokazala da konzumiranje sumpornih spojeva prisutnih u zelenom luku smanjuje razin ušećera u krvi povećanjem razine inzulina.
Osim karotenoida, kao što su lutein i zeaksantin, zeleni dio mladog luka sadrži vitamin A, koji igra vitalnu ulogu u održavanju normalnog vida i zdravlja očiju.
Stoga, iskoristite njegovu sezonu maksimalno i nahranite svoj organizam zdravljem.