06.12.2023., Prelog - Otvorenje uredjenog djecjeg tematskog igralista na podrucju Juga.

‘Mjesto za razvoj mašte i kreativnosti’: Hrvatski grad dobio inovativno dječje igralište

GREEN_300_listici_sredina

Na 6 tisuća kvadrata!

Grad Prelog je obilježio Dan grada i svečanim otvorenjem modernog tematskog dječjeg igrališta na gotovo 6 tisuća m2. Igralište će lokalnoj zajednici pružiti kvalitetan sadržaj na otvorenom koji će podržati razvoj djece i njihovu socijalizaciju.

“Novo tematsko dječje igralište sadržajno, funkcionalno i vizualno oplemenjuje prostor grada te na  jedinstven način prožima povijesne i tradicijske elemente Preloga. Radove je izvodila hrvatska tvrtka Redox, specijalizirani za proizvodnju tematskih dječjih igrališta”, istaknuo je Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Preloga. Dodao je kako je moderan pristup krajobraznom uređenju danas imperativ kako bi animirali djecu za boravak na otvorenom.

Spajanje identiteta ovog bogatog povijesnog lokaliteta, Preloga, sa značajnim godinama dječjeg razvoja ima multiplikativne efekte. Prije svega, sada outdoor pruža dovoljno bitnih animacija kako bi djeca boravila u prirodi na poticajan način, a tematska dječja igrališta su iskorak da se djeci pomogne u održavanju ravnoteže između boravka u prirodi i konzumacije tehnologije, poglavito u naseljenim  područjima.

Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

“Prateći sve nove tehnologije koje nam djecu odvode od igrališta i opstruiraju ih u socijalnom i kognitivnom razvoju. Mi kao hrvatski proizvođač specijalizirani za proizvodnju tematskih dječjih igrališta želimo vratiti djecu na mjesto gdje prijateljstva i zabava počinju i uz poseban način probuditi im maštu i njihovu kreativnost”, naglasio je Tomislav Lovrić, direktor razvoja Redoxa.

Inovativni pristup

Cijeli prostor zadovoljava najviše standarde kvalitete krajobraznog uređenja te su korišteni najkvalitetniji materijali a to je drvo bagrema, robinia pseudoacacia te drvo hrasta, također koristili su se i kvalitetni spojevi od cincanog i plastificiranih željeza te inox tobogani. Cilj je bio u proizvodnom procesu osigurati kvalitetnu provedbu idejnog projekta te osigurati da igrala budu kompaktna, sigurna i što jednostavnija za prijevoz i montažu, poručuju iz Redoxa.

Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Ovo igralište je tražilo maksimalnu preciznost i pedantnost pri samoj izvedbi kako bi svi dijelovi sjeli na svoje mjesto i činili jedinstvenu cjelinu šta je najbolje vidljivo u igralu kula koja je proizvedena iz dva dijela koji nasjedaju jedan na drugi te čine cjelinu što se gotovo izvana ne primjećuje. Korišteni i inovativni principi spajanja kako se navedeni spojevi ne bi primijetili niti iz same unutrašnjosti sprave.

Tematsko dječje igralište je podijeljeno je u tri zone koje su usmjerene na tri dobne skupine djece. Dio koji imitira rijeku Dravu i akumulacijsko jezero Marina sa dravskim čamcima i vlakićem koji ide po sol namijenjeno je djecu do treće godine starosti. Naglasak ovog segmenta sprava je na taktilnoj funkciji i  razvoju motorike kod djece što se proizvodno postiglo kombinacijom, između ostaloga, travnati tepiha, lijevane gume i gume 50×50 gdje svaki od navedenih ima drugačiji osjet prilikom hodanja.

Za razvoj mašte

Druga zona igrališta obuhvaća gradske zidine i bedeme s pješčanikom i malim sajmištem, a namijenjena je djeci dobne skupine od tri do šest godina Ovi elementi, između ostaloga, potiču na savladavanje raznih prepreka i animiraju djecu na boravak na otvorenom. Treća zona igrališta je Preloška kula pozicionirana u prostoru kao akcent, što i svojim specifičnim oblikom i visinom i predstavlja. Ovo igralo svojom visinom od 5 i po metara dominira cijelom površinom igrala te je namijenjeno djeci od 6 do 12 godina.

Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Glavna kula je osmišljena kao kulisa za, između ostaloga, razvoj mašte kod djece i socijalizaciju.  Osim modernih igrala, prostor igrališta sadrži i fitnes elemente za vrtnju, njihalice, vertikalne konope za balansiranje, prostor za sjedenje, šetnju te brojne druge elemente za igru koji su podložni raznolikoj namjeni ovisno o dječjoj mašti. Također, na prostoru dječjeg tematskog igrališta posađeno je pedesetak novih sadnica stabala.

 

 

PHOTOS BY: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL/press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.