317232183_724802635824692_9075271623849122542_n

Jeste li spremni za veganske čvarke kojima je teško odoljeti? Imamo recept popularne food blogerice

GREEN_300_listici_sredina

Tradicija i odgovornost

Preostalo je još svega nekoliko dana do kraja siječnja, a time i da se pridružiš svjetskom izazovu Veganuary u kojem je cilj da barem jedan mjesec probati ne konzumirati meso, a kasnije to primijeniti i na druge dane godini. Ovaj vam put donosimo jedan odličan recept za jelo za koji mnogi misle kako je nemoguće da bude bezmesno. Martina Đođo koja se krije iza Instagram profila @cookie.djo razuvjerit će vas da i čvarci mogu biti bezmesni.

Mnogi ove zimske mjesece povezuju s masnom i teškom hranom, posebice onom od suhomesnatih proizvoda od svinje. Osim kobasica, slanine i šunke, malo je onih koji se ne raduju i čvarcima. Još od davnina čvarke uz malo luka, domaćeg kruha i paprike povezujemo s jelom naših baka, djedova, mama i očeva. No, ovaj ih siječanj u ovakvom obliku ostavite po strani i odaberite nešto zdraviju, održiviju i cruelity-free alternativu.

Domaća food blogerica i sportašica Martina Đođo koja se krije iza Instagram profila @cookie.djo svakodnevno objavljuje ukusne recepte, a svi oni na biljnoj su bazi. Jedan takav recept podijelila je nedavno, upravo za veganske čvarke koji vam u nastavku donosimo. “Imati okus određene hrane, a pritom znati da nijedna životinjica nije umrla zbog toga, je predivan osjećaj. Još ako se usput spasiš od kardiovaskularnih bolesti kojima pridonosi konzumacija masnog crvenog mesa – pa di ćeš bolje”, napisala je Martina. Vrijeme je da ga isprobate i vi!

Potrebno vam je: 
  • 150 g sojinih komadića
  • malo povrtnog temeljca (2 zaleđene kockice, ili 1 paketić kupovnog)
  • 1 l vode
  • 1 i pol žličica crvene paprike (ljute, slatke ili dimljene)
  • 1 žličica timijana / majčine dušice
  • pola žličice papra
  • nepuna žličica soli
  • maslinovo ulje
    .

Način pripreme:

U vodi prokuhati temeljac da nastane ‘juha’ pa ugasiti i u to staviti sojine komadiće. Pustiti da odstoje 15 minuta pa ih ocijediti i dodatno kuhačom pritiskati u cjedilu kako bi iz komadića izišlo što više vode. Zatim ih staviti u zdjelu i dodati začine te žlicu maslinovog ulja. Dobro promiješati. Na tavi ugrijati malo ulja pa istresti komadiće. Uz miješanje ih peći 10 minuta na jačoj (ali ne max) vatri. Miješanje neka ne bude agresivno jer će se tako komadići raspasti – ono nam ovdje služi samo da bi se komadići lijepo zapekli sa svih strana. Dobar vam tek!

PHOTOS BY: Instagram @cookie.djo / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.