Mnogi ove zimske mjesece povezuju s masnom i teškom hranom, posebice onom od suhomesnatih proizvoda od svinje. Osim kobasica, slanine i šunke, malo je onih koji se ne raduju i čvarcima. Još od davnina čvarke uz malo luka, domaćeg kruha i paprike povezujemo s jelom naših baka, djedova, mama i očeva. No, ovaj ih siječanj u ovakvom obliku ostavite po strani i odaberite nešto zdraviju, održiviju i cruelity-free alternativu.
Domaća food blogerica i sportašica Martina Đođo koja se krije iza Instagram profila @cookie.djo svakodnevno objavljuje ukusne recepte, a svi oni na biljnoj su bazi. Jedan takav recept podijelila je nedavno, upravo za veganske čvarke koji vam u nastavku donosimo. “Imati okus određene hrane, a pritom znati da nijedna životinjica nije umrla zbog toga, je predivan osjećaj. Još ako se usput spasiš od kardiovaskularnih bolesti kojima pridonosi konzumacija masnog crvenog mesa – pa di ćeš bolje”, napisala je Martina. Vrijeme je da ga isprobate i vi!
Potrebno vam je:
- 150 g sojinih komadića
- malo povrtnog temeljca (2 zaleđene kockice, ili 1 paketić kupovnog)
- 1 l vode
- 1 i pol žličica crvene paprike (ljute, slatke ili dimljene)
- 1 žličica timijana / majčine dušice
- pola žličice papra
- nepuna žličica soli
- maslinovo ulje
.
Način pripreme:
U vodi prokuhati temeljac da nastane ‘juha’ pa ugasiti i u to staviti sojine komadiće. Pustiti da odstoje 15 minuta pa ih ocijediti i dodatno kuhačom pritiskati u cjedilu kako bi iz komadića izišlo što više vode. Zatim ih staviti u zdjelu i dodati začine te žlicu maslinovog ulja. Dobro promiješati. Na tavi ugrijati malo ulja pa istresti komadiće. Uz miješanje ih peći 10 minuta na jačoj (ali ne max) vatri. Miješanje neka ne bude agresivno jer će se tako komadići raspasti – ono nam ovdje služi samo da bi se komadići lijepo zapekli sa svih strana. Dobar vam tek!