Uvijek je pravo vrijeme za krafne, a u veljači posebno. Donosimo vam recept za one bez grižnje savjesti

GREEN_300_listici_sredina

Pokladni desert u drugačijem ruhu

Tko može odbiti sočnu krafnu punjenu marmeladom koja se topi u ustima? Ako ste za onu domaću varijantu, donosimo vam recept kojem neće odoljeti ni vegani.

Iako je uvijek pravo vrijeme za pojesti sočnu krafnu, veljača je njihov mjesec kad se u trgovinama, slastičarnama i pekarama traži komad više. Pokladnice kako je njihovo drugo ime, ukusan su desert od dizanog tijesta punjen raznim namazima, a među najpoznatijima svakako je ukusna marmelada. Krofna, krafna ili pak upravo pokladnica ostavština je još iz doba Austro-Ugarske i jedan je od sinonima maškaranog razdoblja prije korizme. I dok smo većinom svi naučeni na krafne koje nam priprema baka ili pekara u susjedstvu, možda je pravo vrijeme da isprobate nešto drugačiji recept. Onaj veganski. Donosimo vam recept kako napraviti krafne bez grižnje savjesti. I ne samo to, na taj način ćete izbjeći i sulude liste čekanja za krafnu u veljači. Da, i to odnedavno postoji.

Za tridesetak krafni potrebno vam je:
  • 600g glatkog brašna (pirovo ili pšenično)
  • 150ml kokosovog mlijeka
  • 60g rastopljenog kokosovog ulja (po mogućnosti bez mirisa)
  • 100ml vode od slanutka
  • suhi kvasac
  • 50ml vode
  • 60g šećera
  • 0,03l rakije ili ruma
  • žličica chia sjemenki
  • žličica soli
  • suncokretovo ili ulje po želji
  • pekmez ili namaz po želji
  • šećer u prahu
    .

U 50ml vode razmutite suhi kvasac te dodajte pola čajne žlice šećera. Čajnu žlicu chia sjemenki prelijte s dvije žličice vode i ostavite nekoliko minuta dok ne ispuste svoju sluz. Voda od slanutka poslužit će vam kao bjelanjak koju mikserom mutite sve dok ne dobijete bijelu strukturu. Nakon što ste pripremili navedene sastojke, u zasebnu posudu pomiješajte brašno, sol i šećer te u rupicu u sredini koju ste napravili ubacite preostale sastojke; kvasac, chia sjemenke, vodu od slanutka, liker, kokosovo mlijeko i rastopljeno kokosovo ulje. Umijesite smjesu sve dok ne dobijete kompaktno tijesto i ostavite ga da miruje prekriveno krpom oko sat vremena na toplom mjestu.

Nakon što se tijesto diglo, razvaljajte ga na površini posipanoj brašnom i čašom napravite, odnosno izrežite buduće krafne. Napravljene krafne ostavite još neko vrijeme da miruju, a prije pečenja ako nemate špricu za uštrcavanje namaza, vrhom kuhače napravite rupicu u sredini krafne koja je spremna za pečenje te kasnije u izbušenu rupicu dodajte namaz. Kad su krafne dobile lijepu rumenu boju, izvadite iz ulja u posudu i pospite šećerom u prahu.

Dobar vam tek!

PHOTOS BY: Pinterest; Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.