toplinski val

Rekordne temperature u Europi: Na snazi je toplinski val Cerebrus, a evo što očekuje Hrvatsku

GREEN_300_listici_sredina

Toplinski val nad Europom

Europa se suočava s rekordnim vrućinama zbog toplinskog vala Cerberus. Temperature divljaju u cijeloj južnoj Europi, a Hrvatska nije jedina u kojoj će na termometru biti rekordne vrijednosti.

Nisu samo u Hrvatskoj ovih dana paklene vrućine. Rekordno visoke temperature zabilježene su i u Italiji te u Grčkoj, kako izvještava euronews.

U Italiji je posebno kritično jer metereolozi sljedećih dana predviđaju temperature do 48°C, što izaziva strahove od povećanja broja smrtnih slučajeva povezanih s vrućinom. Kako talijanski mediji izvještavaju, u utorak, 11. srpnja, radnik koji je postavljao prometne znakove, srušio se i umro u blizini Milana, a temperatura je bila čak 40°C.

Hrvatska, Francuska, Grčka, Španjolska i Turska također bi se mogle suočiti s temperaturama oko 40°C.

Metereološki fenomen zvan Cerberus kreće se preko kontinenta iz Sahare

Ovo ljeto Europu su pogodile ekstremne temperature, a uzrok je anticiklona nazvana “Cerberus”. Ovo područje visokog tlaka započelo je u Sahari prije nego što se pomaknulo preko sjeverne Afrike na Mediteran.

Zanimljivo je da su naziv ovoj anticikloni dali  talijanski meteorolozi po troglavom psu s vatrenim očima koji čuva vrata podzemlja u grčkoj mitologiji.

Koliko će trajati toplinski val nad Europom?

Talijanski otoci Sardinija i Sicilija sljedećih bi se dana mogli kuhati na 48°C. Zadnji put ovako visoke temperature na Siciliji bile su 2021. godine, a to je bila najjviša temperatura ikad zabilježena u Europi.

Rim, Bologna i Firenca su među 10 talijanskih gradova koji su trenutno pod crvenim upozorenjem zbog ekstremnih vrućina.

Španjolska meteorološka služba rekla je da bi termometri ondje potencijalno mogli dosegnuti 45°C u jugoistočnim područjima Pirenejskog poluotoka. U Grčkoj predviđaju da će temperature u nekim dijelovima zemlje idućih dana doseći i do 44°C.

Temperature bi na Cipru također mogle porasti do 42°C, dok bi se Srbija i Rumunjska u ponedjeljak mogle suočiti sa 39°C. U nekim dijelovima Hrvatske do kraja tjedna moglo bi biti i 38°C, a u Francuskoj 37°C.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.