Osim što je ove godine zbog pandemije COVID-19 modni događaj pomaknut s prvog vikenda u svibnju na 13. rujna, ovogodišnja Met Gala posebna će biti i zbog toga što će se po prvi puta posluživati isključivo jelovnik biljnog podrijetla. Ovaj događaj nam je svaki put predstavio najnovije i najinovativnije trendove i izvan mode, uključujući hranu, pa je lijepo vidjeti da napokon postaje osvješteniji. Jelovnik za večeru odabrat će slavni kuhar Marcus Samuelsson i američki časopis Bon Appétit, časopis za hranu i zabavu u vlasništvu Condé Nast-a. Zajednički su odabrali nadolazeće kuhare iz New Yorka, aktiviste u hrani, autore kuharica, TV osobe i utjecajne osobe s društvenih platformi poput Instagrama.
Met Gala, koju inače organizira Anna Wintour, urednica prestižnog časopisa Voguea, prikuplja sredstva za Institut za kostime Metropolitan Museum of Art sa sjedištem u New Yorku, a ovogodišnja tema događaja usredotočena je na američku modu. Ove godine gosti domaćini su glazbenica i poznata veganka Billie Eilish, teniska zvijezda Naomi Osaka, pjesnikinja Amanda Gorman i glumac Timothée Chalamet. Sve veći broj poznatih osoba pokazao je svoju predanost održivosti i zalagao se za prava životinja svojom odjećom na Met Gali u zadnjih nekoliko godina pa vjerujemo da ćemo godine vidjeti više nego ikad odjeće koja veganska i etički napravljena.
Met Gala je donijela ovu odluku nakon što je dodjela nagrada Zlatni globus učinila isto 2020. i izbacila meso s jelovnika. Organizatori su bili svjesni da je poljoprivreda životinja postala ozbiljna prijetnja okolišu i da žele biti dio promjene, s ciljem širenja svijesti o štetnom utjecaju proizvodnje mesa. “Klimatska kriza nas okružuje i razmišljali smo o novoj godini i novom desetljeću. Tako smo počeli razgovarati među nama o tome što možemo učiniti da pošaljemo signal ”, rekao je tada predsjednik holivudskog udruženja inozemnog tiska, Lorenzo Soria. “Ne mislimo da ćemo promijeniti svijet jednim obrokom, ali odlučili smo poduzeti male korake kako bismo osvijestili. Hrana koju jedemo, način na koji se obrađuje, uzgaja i odlaže, sve to doprinosi klimatskoj krizi.”
Vogue će također objaviti i video zapise s kuharima Met Gale na svojem Instagramu. Kuhari će podijeliti razne veganske recepte kako bi gledatelji upoznali ovogodišnji tim kuhara. Ova inicijativa koju možete pratiti pod #MetGalaChefs ima za cilj podići svijest o biljnoj hrani i potaknuti sljedbenike da prihvate ove održive recepte. Samuelsson se nada da ovo neće biti jednokratni događaj, već da će to postati nova tradicija Met Gale gdje će osim toga i njeni slavni posjetitelji iskoristiti svoj položaj da podignu svijest o klimatskim promjenama i svemu što mi možemo napraviti sami da smanjimo svoj utjecaj.