Sve češće u trgovinama možete pronaći vegansko meso, a možete ga i sami napraviti od raznog povrća ili čak voća. Ako ne možete pronaći vegansku mesnu opciju u svojoj blizini, lako možete napraviti trgano meso s jackfruitom (zvanim i kruhovac) i svojim omiljenim BBQ umakom. Jackfruit je egzotično voće koje se uzgaja u tropskim regijama svijeta, a porijeklom je iz Južne Indije. Dio je biljne obitelji Moraceae, koja također uključuje smokvu, dud i krušno voće. Ovo voće je posebno po tome što dolazi u neobično velikoj veličini. Smatra se među najvećim voćem na svijetu i može doseći i težinu do 35 kilograma. Jackfruit ima suptilan slatko-voćni okus sličan kombinaciji voća poput jabuke, ananasa, manga i banane. Poseban je i po tome što ima veliki sadržaj proteina, čak tri grama po šalici, što je tri puta više od drugog sličnog voća. Također, bogat je i antioksidansima, a poznat je i po tome da regulira šećer u krvi.
Odlična stvar kad su tacosi u pitanju je što mogu biti prilagođeni svačijem ukusu. Možete staviti ljute papričice ili jednostavni bijeli umak od vrhnja, mango salsu ili guacamole – opcija je jako puno. Od povrća dodate svoje najdraže, vegansko meso začinite kako god želite, a mi donosimo naš najdraži prijedlog pripreme.
Sastojci:
- 250 g jackfruita
- 1 avokado
- 1 limeta
- 1 crveni luk
- 1 crvena paprika
- žlica mljevenog kumina, 1 žlica dimljene paprike
- žlice nasjeckane rajčice
- 2 žlice pikantnog umaka po želji 2 žlice javorova sirupa prstohvat soli i papra
- ulje za prženje kukuruzne tortilje
Upute:
- Narežite luk, papriku i rajčice.
- Ocijedite i isperite
- Na tavi zagrijte ulje pa dodajte tri četvrtine narezanog luka i pržite ga dok ne omekša.
- Dodajte jackfruit i pržite još 3
- Usitnite jackfruit meso na komadiće te dodajte crvenu papriku, nasjeckane rajčice, pikantni umak, javorov sirup, dimljenu papriku, kumin, sol i papar i 200 ml vruće vode.
- Poklopite tavu i ostavite da se kuha 15 minuta, povremeno miješajući.
Dok se to kuha, pripremite guacamole. Avokado ogulite, uklonite košticu i narežite na kockice. Dodajte pola cijeđene limete, jednu trećinu nasjeckanog luka i prstohvat soli. Složite jelo tako da presavijete tortilje, u njih stavite trgani jackfruit, avokado i najdraži umak. Po želji u ovo jelo možete dodati i rižu, leće ili grah, dodatnog povrća poput kukuruza ili tikvica ili svježe sjeckani peršin ili korijandar.