Jednostavni veganski tacosi s trganim “mesom”

GREEN_300_listici_sredina

Tacosi na drugačiji način

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Razne verzije meksičkih jela već su dugo popularne kod nas, a prednosti takvih jela su jednostavnost i brz način pripreme. U tavu možete staviti doslovno što god želite, od raznog povrća do mesa, i samo zamotati u tortilju ili u tacose. Jedan od popularnijih jela u zadnje vrijeme je i trgana svinjetina (ili bilo koje drugo meso), no što ako želite prestati jesti meso ali obožavate ovo jelo? Imamo rješenje za to.

Sve češće u trgovinama možete pronaći vegansko meso, a možete ga i sami napraviti od raznog povrća ili čak voća. Ako ne možete pronaći vegansku mesnu opciju u svojoj blizini, lako možete napraviti trgano meso s jackfruitom (zvanim i kruhovac) i svojim omiljenim BBQ umakom. Jackfruit je egzotično voće koje se uzgaja u tropskim regijama svijeta, a porijeklom je iz Južne Indije. Dio je biljne obitelji Moraceae, koja također uključuje smokvu, dud i krušno voće. Ovo voće je posebno po tome što dolazi u neobično velikoj veličini. Smatra se među najvećim voćem na svijetu i može doseći i težinu do 35 kilograma. Jackfruit ima suptilan slatko-voćni okus sličan kombinaciji voća poput jabuke, ananasa, manga i banane. Poseban je i po tome što ima veliki sadržaj proteina, čak tri grama po šalici, što je tri puta više od drugog sličnog voća. Također, bogat je i antioksidansima, a poznat je i po tome da regulira šećer u krvi.

Odlična stvar kad su tacosi u pitanju je što mogu biti prilagođeni svačijem ukusu. Možete staviti ljute papričice ili jednostavni bijeli umak od vrhnja, mango salsu ili guacamole – opcija je jako puno. Od povrća dodate svoje najdraže, vegansko meso začinite kako god želite, a mi donosimo naš najdraži prijedlog pripreme.

Sastojci:
  • 250 g jackfruita
  • 1 avokado
  • 1 limeta
  • 1 crveni luk
  • 1 crvena paprika
  • žlica mljevenog kumina, 1 žlica dimljene paprike
  • žlice nasjeckane rajčice
  • 2 žlice pikantnog umaka po želji 2 žlice javorova sirupa prstohvat soli i papra
  • ulje za prženje kukuruzne tortilje
Upute:
  • Narežite luk, papriku i rajčice.
  • Ocijedite i isperite
  • Na tavi zagrijte ulje pa dodajte tri četvrtine narezanog luka i pržite ga dok ne omekša.
  • Dodajte jackfruit i pržite još 3
  • Usitnite jackfruit meso na komadiće te dodajte crvenu papriku, nasjeckane rajčice, pikantni umak, javorov sirup, dimljenu papriku, kumin, sol i papar i 200 ml vruće vode.
  • Poklopite tavu i ostavite da se kuha 15 minuta, povremeno miješajući.

Dok se to kuha, pripremite guacamole. Avokado ogulite, uklonite košticu i narežite na kockice. Dodajte pola cijeđene limete, jednu trećinu nasjeckanog luka i prstohvat soli. Složite jelo tako da presavijete tortilje, u njih stavite trgani jackfruit, avokado i najdraži umak. Po želji u ovo jelo možete dodati i rižu, leće ili grah, dodatnog povrća poput kukuruza ili tikvica ili svježe sjeckani peršin ili korijandar.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.