Zdrave i veganske zamjene za uobičajene sastojke za pečenje

GREEN_300_listici_sredina

Jednako ukusno!

Idealno je vrijeme za brzu i jednostavnu zamjenu sastojaka za pečenje koja će vaše poslastice promijeniti od visokokaloričnih do visoko zdravih. Bez obzira jeste li vegan, ne jedete gluten ili pazite na unos rafiniranog šećera, donosimo šest zdravih zamjena koje ćete lako koristiti u svojim najdražim receptima.

Svi mi volimo ponekad pojesti nešto slatko, no vrlo često nakon toga osjećamo grižnju savjesti jer znamo da smo pojeli nešto s previše šećera i što nije dobro za nas. Možda jednostavno želite izbaciti šećer, gluten ili proizvode životinjskog porijekla iz svoje prehrane za dobrobit vašeg zdravlja. Često su za pečenje potrebni sastojci kao što su masno vrhnje, maslac i šećer, a ako pazite na ono što jedete, to možda nije najbolji izbor za vašu prehranu. Srećom, postoji puno jednostavnih načina za olakšavanje izrade kolača, keksa i palačinki, a da im se ne naruši okus ili kvaliteta.

Maslac i ulje zamijenite avokadom ili jabukom

Možda vam zvuči čudno, ali avokado je idealna zamjena za maslac, pogotovo u receptima koji su pripremljeni s čokoladom, poput browniesa. Zreli avokado je idealno kremast i izvrsna zdrava zamjena jer ima puno mononezasićenih masti, krcat je proteinima, vlaknima i kalijem te pruža stalan protok energije. Pire od jabuke je odlična zamjena za ulje u bilo kojem receptu za kolače, a zdravstvene dobrobiti su te da smanjuje masnoću i kalorije u vašim poslasticama, dodajući prirodan okus i vlakna onome što pečete. Ovaj pire je vrlo jednostavno za napraviti jer sve što trebate je skuhati jabuke u vodi s malo cimeta i nakon toga sa štapnim mikserom pretvoriti u pire ili svojevrsni umak od jabuke.

Zamijenite jaja sa sjemenkama

Vjerojatno ste već čuli za izraz chia egg ili flax egg, što se odnosi na “jaje” dobiveno od chia sjemenki ili lanenih sjemenki. Ako ste vegan ili pokušavate smanjiti količinu jaja koja jedete, zamjenu za jaja možete napraviti vrlo lako. Dovoljno je pomiješati jednu žlicu lanenih ili chia sjemenki s tri žlice tople vode da zamijenite jedno jaje, odnosno slijediti omjer 1:3. Promiješajte i ostavite sa strane da lan/chia upije vodu i ostat će vam gusta sluzava tekstura. Jaja možete zamijeniti i sa zgnječenom bananom, a jedna banana zamijenit će oko dva jaja. Za najbolje moguće rezultate koristite vrlo zrele banane. Dobrobit za zdravlje je ta što ćete smanjiti kolesterol i izbjeći proizvode životinjskog porijekla, te povećati unos vlakana, proteina, vitamina, minerala i omega-3 masnim kiselinama.

Izbacite bijeli šećer

Sigurno ste već prije čuli kako bijeli šećer treba izbaciti iz prehrane, a razlozi su zato što potiče debljanje, uzrokuje karijes, ima visoki glikemijski indeks, te se smatra da on slabi imunološki sustav, povećava rizik od raka, crpi vitamine iz tijela, uzrokuje šećernu bolest itd. Dobra zamjena za šećer je stevia. Prirodni zaslađivač koji dolazi iz lista biljke stevije je odlična zamjena, samo umjesto stevije u prahu probajte koristiti sirovu ili tekuću steviju jer nije prošla toliku obradu. Stevia ima nula kalorija, nema ugljikohidrate i nula glikemijski indeks, tako da ne uzrokuje skokove šećera onako kako to čini rafinirani šećer. Izrazito je slatka pa treba pripaziti koliko je koristiti te ako recept zahtijeva četvrt šalice šećera, nećete koristiti ni blizu te količine pa počnite s malo i napravite test okusa. U većini recepta šećer možete zamijeniti i s pireom od jabuke, gnječenim bananama, datuljama ili nekim zdravijim tekućim vrstama šećera poput javorovog sirupa. On ima više od 20 ljekovitih sastojaka među kojima su snažni antioksidansi koji imaju antikancerogeno, antibakterijsko i antidijabetičko djelovanje.

Zamijenite bijelo brašno

Prerađeno bijelo brašno potaknut će veći rast i pad šećera u odnosu na primjer na kokosovo brašno, koje se proizvodi od suhog kokosovog mesa. Kokosovo brašno pruža alternativni izvor proteina, bez glutena je i sadrži visoku količinu prehrambenih vlakana, što ga čini prilično zasitnim. Bademovo brašno je također izvrsna zamjena za bijelo brašno, a umjesto da se puni rafiniranim ugljikohidratima, u njemu se nalaze mononezasićene masti, vitamin E i proteini. Bademovo brašno dobro djeluje u mnogim vrstama peciva i može se miješati s običnim brašnom ili koristiti samostalno. Osim ova dva trenutno je zaista lako naći i razne druge vrste brašna koja su bezglutenska i zdravija poput onog od pira, heljde, zobenog itd.

Odaberite grčki jogurt

Umjesto da koristite vrhnje za kuhanje, kiselo vrhnje ili krem sir, pokušajte koristiti grčki jogurt. Niže je masnoće, a više bjelančevina, ali svejedno pruža glatku kremastu teksturu koja je potrebna za recepte.

Pravi kakao umjesto mliječne čokolade

Čokolada je zdrav sastojak, ali mnogi čokoladni komadići ili mrvice koji se često dodaju u recepte sadrže zaslađivače ili dodane mliječne proizvode. Umjesto njih pokušajte upotrijebiti kakao mrvice (cacao nibs) koji sadrže samo čisti kakao. Malo su hrskaviji, pa dobro funkcioniraju i kao zamjena za orašaste plodove. Odličan primjer za sve ove zamjene su američke palačinke koje možete napraviti sa zobenim brašnom, jogurtom, chia jajem, pireom od jabuke i biljnim mlijekom. Dodajte svježeg voća i zalijte javorovim sirupom i dobiti ćete ukusan i zdrav doručak. Ovakve i slične recepte možete pronaći na internetu bez problema.

PHOTOS BY: Pinterest, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.