maroko naslovna

Maroko oborio rekorde: Prvi put da je u ovoj zemlji zabilježena temperatura iznad 50

GREEN_300_listici_sredina

Klimatske promjene

Srpanj je bio pun ekstremnih vremenskih prilika diljem svijeta, a očito niti kolovoz neće biti znatno drukčiji. U Maroku je zabilježeno 50,6 stupnjeva, što je ujedno najviša izmjerena temperatura u povijesti ove zemlje.

U petak, 11. kolovoza na jugu Maroka, na meteorološkoj stanici u Agadiru,izmjereno je čak 50,4 stupnjeva Celzijevi, što je ujedno najviša zabilježena temperatura u povijesti mjerenja ovoj zemlji. Druga najviša temperatura zabilježena je 13. srpnja u Samari, u zapadnoj Sahari, a iznosila je 49,9 stupnjeva Celzijevih, izvještava Fržavna meteorološka služba u Maroku (DGM).

Tijekom ljeta na području Maroka bilo je nekoliko toplinskih valova s iznimno visokim temperaturama, što je posljedica, kako objašnjavaju, mase suhog i vrućeg zraka koj idolazi s juga, pa je time i nadmašen mjesečni prosjek temperature za 5 do 13 stupnjeva.

Požari i pijavice

No toplinski je val je posljednjih dana prouzročio šumske požare na sjeveru Maroka, blizu Tangera i istočnije, u pokrajini Tazi, izvijestili su novinari AFP-a.

Ovi su požari bili ograničenih razmjera, ali potaknuti jakim vjetrom oštetili su i uništili stotine hektara šume, a zasad nisu zabilježene ljudske žrtve.

pješčana oluja

Društvene medije  preplavile su brojne uznemirujuće snimke prijetećih pijavica pijeska koje su posljednjih dana zahvatile gradove Agadir i Marrakech.

Rastuća učestalost i intenzitet toplinskih valova izravna su posljedica porasta temperatura na globalnoj razini, kako objašnjavaju klimatolozi, pa regije, kao što je Maroko, sada se suočavaju s neviđenim toplinskim valovima i znatnim porastom temperatura.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.